Mats Nilsson, L

Samhällsmodeller förr och nu

Den 20 september 1655 segrade svenskarna över polackerna i slaget vid Nowy Dwór. Tre år senare skulle Sverige segra över Danmark och erövra hela det gamla Östdanmark, alltså Skåne, Blekinge och Halland. Det svenska riket, där majoriteten faktiskt inte var svenskar, hade aldrig varit större och skulle inte heller bli större.
 
På den tiden expanderade stater och imperier genom att erövra andra länder och folk. I dag expanderar ett land som Sverige genom att fler söker sig hit i akt och mening att få ertt bättre liv än de som nu väljer att lämna landet.
 
Också om man tar med de problem som kan uppkomma, ter sig ändå dagens modell bättre än den soim rådde på 1600 – talet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.