Mats Nilsson, L

Sahlin och Trump

Många är det, så även jag, som har grubblat och funderat på hur det är möjligt Trump blev vald. Han vann ju förvisso inte flest röster, men ändå tillräckligt många för att vinna flest elektorer.
 
Det verkar ju så otroligt att man skulle fastna för en i grunden misslyckad rikemansson utan någon som helst politisk erfarenhet. Född rik lyckades han uruselt som företagsledare men räddades av ryssarna köpte honom. Till det kan ju läggas att han är en uppenbart egotrippad man med åtskilliga övergrepp på kvinnor som ”merit”.
 
Så i dag läster jag en längre intervju med Mona Sahlin i DN. Hon beskriver hur hon mer eller mindre föddes in i partiet och politiken och att såväl hon själv som S hörde till de utvalda, de som självklart skulle ha makten. De hade ju folket bakom sig.
 
Sahlin är inte ensam om just den iakttagelsen. Ingvar Carlsson sa vid ett tillfälle i en Riksdagsdebatt att hans parti var bättre på att regera än att opponera. Och att politiken i och med valsegern för S hade återgått till ett slags normalläge.
 
Och där, just där, finns en tråd att nysta i. Utan några som helst jämförelser i övrigt delar socialdemokraterna det draget med Trump. Känslan av att makten självklart tillhör just mig och de mina.
 
Och kanske är det just den känslan som båda kontrahenterna har lyckats att förmedla till väljarna: jag/vi vill ha makten för att åstadkomma något stort. Det uppfattas som något äkta och genuint. Inget hyckleri där inte. Alla lögner och överdrifter som man har strött omkring sig på vägen spelar inte så stor roll. Ändamålet får helga medlen. Det uppfattas kanske istället som än mer kraftfullt eftersom man verkligen visar att man önskar inneha makten.
 
Risken är förstås stor att man inte vill förstå att man trots allt inte är osårbara när väl tiden har sprungit ifrån en. Den 26 september 1758 besegrades svenskarna av Preussen i slaget vid Tarnow. Tiden då de oslagbara karolinerna hade slagit omvärlden med häpnad hade tagit slut redan mer än ett halvsekel tidigare. Men det ville man fortfarande inte fatta på sina håll.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.