Mats Nilsson, L

Strålande inbillning

Läser i dag om en demonstration mot utbyggnaden 5G nätet. Det vanliga dravlet om den farliga strålningen. Hu! Med anledning av det minns jag ett fall som jag hörde om på en föreläsning.
 
För några år sedan restes det en ny mobilmast här på Tegssidan. En kvinna klagade bittert över detta. Strålningen gjorde nämligen att hon inte längre kunde besöka ”en vän” som bodde på Böleäng. Hon hävdade att hon direkt kände av strålningen från den nya masten.
 
Två saker gjorde tydligt att det här var ren och skär inbillning. I och med att den nya masten skulle tas i bruk, halverades strålningsvärdena jämfört med tidigare. Vidare hade masten vid den tidpunkten inte kopplats in ännu.
 
Ack ja. Det finns alltid människor som vill se faror i allt nytt. Också när det innebär förbättringar jämfört med det som var.
 
Den 28 september 1497 besgrade danskarna Sten Sture den äldres styrkor i slaget vid Rotebro utanför Stockholm. Danskarna ville att den då hundraåriga Kalmarunionen, med hela Norden under en och samma kung, skulle bestå. Men segern hjälpte inte i längden. Några decennier senare tillträdde Gustav Vasa som svensk kung. Att enbart hävda att det väl är bra som det är, brukar inte hålla.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.