Mats Nilsson, L

Krigsår

Den 19 januari 1613 slöts freden i Knäred mellan Sverige och Danmark. Det var ett av de krig som Gustav II Adolf ärvde av far sin, Karl IX. Det kriget var avslutat, men det skulle komma andra. Sedan år 1600 var Sverige i krig med Polen. Kungen därstädes, Sigismund, gillade inte att han blivit berövad sin svenska krona av sin farbror hertig Karl, sedermera Karl IX. läkten är värst, som bekant. Först 1629 var det kriget över.
 
När det väl skedde, var Sverige redan involverat i 30 – åriga kriget. Det som skulle kosta Gustav II Adolf livet 1632. Sverige var med i kriget tills det tog slut 1648. Och mer skulle det bli. Faktum är att Sverige låg i krig 75 år av 100 möjliga under 1600 – talet.
 
I dag är det nog svårt att föreställa sig en tillvaro där krig är något av det normala tillståndet för svenskt vidkommande. Det gör kanske att vi tror oss om att vara bättre på att upprätthålla fred än andra länder och folk.
 
Mycket av de över 200 år av fred som vi har åtnjutit har dock sannolikt berott på både tur och skicklighet. Och om vi ska kunna fortsätta på den vägen, behövs nog både och. Och då är förberedelser för det värsta tänkbara viktiga. För det ligger något i vår alpina stjärna Ingemar Stenmarks yttrande apropå att hans många segrar med knapp marginal skulle ha med tur att göra. Han menade då att ju mer han tränade, desto mer tur hade han.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.