Mats Nilsson, L

Speciell dag

Så kom den då. Dagen då Trump gör en snöplig sorti från Vita Huset. En glädjedag, är det alltså.
 
Ironiskt nog representerar just detta datum också en händelse som måste betraktas som ett av de mörkaste kapitlen i historien. Och det har faktiskt en del att göra med det som händer just i dag.
 
Den 20 januari 1942 inleddes Wannseekonferensen. Nazikoryféerna samlades då för att fatta beslut om det man kallade ”en slutgiltig lösning av judefrågan”. De mer klarsynta av dem insåg, eller åtminstone anade, att tyskarna skulle förlora kriget till sist. USA hade gått med i kriget, och tyskarna hade hejdats utanför Moskva.
 
I det läget skiftade man fokus och nu skulle allt inriktas på att mörda så många judar (och andra som skulle utplånas) som man kunde innan allt skulle vara över.
 
Det skulle ta drygt tre år och kosta miljoner människor livet. Och allt detta på grund av att högerpartierna i Tyskland 12 år tidigare hade släppt fram Hitler till makten. Så går det när man låter något sådant ske. Och vi kan nu iaktta hur motsvarande skeende ägt rum i USA när det tidigare (relativt) anständiga republikanska partiet först togs över av högerextremister och därefter gjorde Trump till partiets presidentkandidat. Skillnaden var dock den att USA: s demokrati visade sig vara starkare 2020 än den tyska var 1933.
 
Detta har bäring även för svensk politik. Högern, alltså M och KD, visar nu tydligt att de är villiga att acceptera att släppa fram SD till en position som regeringsunderlag. Alltså ett parti som grundats av bland annat en tidigare officer ur Hitlers värsta hantlangare, alltså SS.
 
Väljarna i USA insåg till sist att Trumps böjelser för ren fascism inte var vad de ville ha. Och det borde alla som delar åsikten att inte släppa fram några högerpopulister göra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.