Mats Nilsson, L

Skenhelighet

Den 25 januari 1404 belägrade Kalmarunionens styrkor Visby på Gotland. Staden innehades då av Tyska orden, en utlöpare från korstågstiden. Orden var på den tiden en maktfaktor i och kring Östersjön.
 
Korstågen handlade, som ordet antyder, krigståg för att ”befria” det som brukar kallas det heliga landet som befann sig under muslimskt styre. Säkert fanns det de som menade allvar med sin strävan att säkra kristna pilgrimers möjligheter att beträda de för dem heliga platserna, men i grunden var det förstås ren och skär maktpolitik som gällde.
 
I dag är det andra som under sken av upprördhet över islamisters framfart, säger sig vilja kämpa för kristendomen. Men sannolikt betyder de påståendena i verkligheten lika litet i dag som de gjorde på medeltiden. En ärlig tro kan man respektera, men den eller de som använder sig av religionen som en knölpåk för att klubba ner andra, förtjänar enbart förakt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.