Mats Nilsson, L

Det lagliga Israel

Den 27 januari 1945 nådde trupper ur Röda armén Auschwitz. Det industriella mördandet på den plats som blivit en skamfläck för mänskligheten var slut. Att just den dagen blev en minnesdag för förintelsens offer, är i högsta grad befogat.
 
Det har sagts och skrivits hur mycket som helst om allt detta. Men trots det är det tydligt nog att antisemitismen både lever och frodas på sina håll.
 
På 70 – talet var det en livlig debatt om situationen i mellersta östern. Oktoberkriget 1973 hade inneburit ännu ett arabiskt nederlag, men nu använde man oljevapnet för att attackera västvärlden och på så sätt försöka komma åt Israel.
 
Inom den socialistiska vänstern, hade man helt anammat synen på terrorrörelsen PLO som en ”befrielserörelse” som förde en legitim kamp mot den ”olagliga statsbildningen Israel”. Ett knep som jag använde flera gånger när detta ”argument” kom upp, var att påpeka att Israel – faktiskt – var den enda lagliga statsbildningen i världen i och med att den tillkommit genom ett beslut först i Nationernas Förbund, och senare bekräftats av FN 1947. I stort sett alla länder har formats av krig och erövringar, inklusive vårt eget.
 
Mycket har hänt sedan dess, men fortfarande finns en tendens att mäta Israel med en annan måttstock. Det oskicket borde tas upp en dag som idag när vi ska påminna oss själva och andra vad som i slutändan kan ske om vi börjar dela upp länder och folk i olika kategorier som nazisterna gjorde och gör än idag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.