Mats Nilsson, L

Vad var det vi sa?

1985 sa den dåvarande liberale partiledaren att det bästa för freden var ett demokratiskt Ryssland/Sovjetunionen. För det blev han i det närmaste idiotförklarad av den traditionella vänstern som i det längsta trodde att Lenins och Stalins politik skulle kunna få fram livskraftiga samhällen. Ett belysande exempel är väl Maj – Britt Theorins famösa uttalanden beträffande lyxlivet som Östtysklands ledarskikt levde; ”De är ju i alla fall socialister”.
 
Så föll Berlinmuren och allt rämnade för regimerna i öst. Det visade sig att Bengt Westerberg hade haft rätt.
 
Några år senare kom förslaget från S om att Sverige borde bli medlemmar i EU. Något som liberaler länge förespråkat. Samma sak gäller vidareutvecklingen av samarbetet till att omfatta EMU och euron som valuta.
 
Tyvärr är vi inte där än. Hade vi varit det, hade en del av prisökningarna på såväl el som bränslen undvikits. Som alltid när det krisar till sig, tar en liten och flytande valuta som kronan stryk.
 
Liberalerna hade rätt rakt igenom, men det är knappast någon idé att ställa sig upp och säga: Vad var det vi sa? Det vinner man inga politiska poäng på. Förklaringen är i grunden enkel. Ingen vill påminnas om att man varit (och kanske fortfarande är) korkad.
 
Med det sagt är det ändå läge att säga, VAD VAR DET VI SA?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.