Mats Nilsson, L

Dags att betala

Försvaret ska få mer pengar. Om det råder ingen direkt oenighet. När det sedan är dags att slanta upp, är det nog litet si och så med enigheten. Precis som man kunde vänta sig börjar S tala om höjda skatter, något slags ”beredskapsskatt”. Det är inte heller överraskande att Damberg säger att det är höginkomsttagare som ska betala litet mer.
 
På det sättet kan man säga att det finns likheter mellan socialdemokraterna och Putin i den meningen att de i båda fallen fullföljer en gammal och dålig tradition. Låt vara att Anderssons partis agerande inte har lika förödande följder.
 
Likväl är det illa nog. Det var samma visa 1994. Inför valet det året lanserade S en ”värnskatt” mot arbetslösheten. Den riktades mot de som betalade statlig inkomstskatt. Den plussades nu på med fem procentenheter över en viss inkomstnivå.
 
På den tiden hölls det något som kallades partivecka i Sundsvall varje år. Ett slags motsvarighet till Almedalen. Mona Sahlin, som då var en stjärna i stigande, svarade aningen surt på min fråga om värnskatten, som tydligen inte var viktig när det gällde de intäkter den skulle ge, att fyra miljarder minsann var pengar det med.
 
Heliga enfald, tänkte jag. Precis som om det skulle ha någon verkan på det problem den påstods kunna lösa. Men att räkna var inte Sahlins starkaste sida, som det skulle visa sig.
 
Mycket har hänt sedan dess, men sossarnas sätt att tänka hör nog inte till det som ändras i brådrasket. Men försvaret behöver rustas upp, och det har även Damberg & Andersson insett.
 
Den 11 mars 1555 besegrade svenskarna en betydligt större rysk styrka i slaget vid Kivinebb. Man utmanövrerade ryssarna, bland annat genom att ta sig fram på skidor.
 
Rörlig krigföring har aldrig varit någon rysk specialitet. Varken nu eller då.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.