Mats Nilsson, L

Underrättelser

Den 15 mars 1743 lämnade en svensk styrka Stockholm för att gå mot Åland. Sverige var illa ute efter två års krig mot Ryssland. Istället för att återta en del av det som gått förlorat 1721 fick man avträda ytterligare territorium till ryssen.
 
En rysk flottstyrka hade redan anfallit det svenska fastlandet och var faktiskt på väg mot Umeå när freden kom. De två befälhavarna, Charles Emil Lewenhaupt och Henrik Magnus von Buddenbrock utsågs till syndabockar och avrättades på grund av sin misskötsel av fälttåget.
 
De hade förvisso missbedömt läget totalt, men det var de förstås inte ensamma om att göra. Det då styrande Hattpartiet ville dock inte vidgå någon skuld.
 
Underligt, varför tänker jag på Putin och hans underrättelsechefer när jag konstaterar detta?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.