Mats Nilsson, L

Skilda valdagar

Telefonen ringde. De enda som befann sig på miljökontoret i Faluns kommunhus just då var jag och min kurskompis och sommarjobbskollega. Vi hade fått jobb den sommaren för att leta radonhus i kommunen. Jag lyfte luren.
 
Mannen som ringde var missnöjd med något som miljökontoret i Orsa, som alltså är en annan kommun, hade gjort. eller möjligen inte gjort. Jag sa att Faluns kommun inte hade någon tillsyn över vad Orsa, vilket tydligen väckte mannens förvåning. ”Är ni inte överhuvud för Orsa, då?”, undrade han.
 
Mitt svar var förstås nej. Om det fanns någon instans som hade något sådant ansvar, var det Länsstyrelsen. ”Ja, något överhuvud måste de väl ha”, menade uppringaren. ”För här i Orsa har de jävlar i mig inga huven alls”. Allt sagt på klingande dalmål.
 
Vi hade förstås roligt åt detta. Mannen utgick tydligen ifrån att eftersom Falun är residensstad, måste kommunen ha något slags överhöghet över kommunerna i länet.
 
Erinrar mig den episoden när jag tänker på att okunnigheten tycks vara i det närmaste total när det gäller Regionernas roll som ansvariga för sjukvården i landet. Något som ju faktiskt är ett demokratiskt problem.
 
Liberaler har länge ansett att det vi borde ha skilda valdagar när det gäller Riksdagen å ena sidan och lokal och regional nivå å den andra. Det här bekräftar att det i allra högsta grad vore lämpligt. Särskilt som sjukvården undantagslöst utpekas som en viktig fråga av väljarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.