Mats Nilsson, L

Frihet är det bästa ting

Så kom det formella beskedet. Finland avser att ansöka om inträde i Nato. Så nu väntar vi bara på att S här ska säga sitt på söndag. Ryssarna har redan sagt att Finlands ansökan kommer att få konsekvenser. Något som mest framstår som tomma tunnors skramlande.
 
Både Sverige och Finland vet vad det vill säga att ha med ryssen att göra. Man bör då se till att ha ordentligt med uppbackning. Den 12 maj 1718 inledde Sverige och Ryssland fredsförhandlingar på Åland. Kungen, Kalle dussin, var död och av stormakten Sverige återstod just ingenting. Tre år tog det, med en hel del härjande längs svensk ostkust, innan freden slöts i Nystad.
 
Finland förblev då en del av det svenska riket, men 90 år senare var det färdigt. Och så tog det ytterligare drygt 100 år innan Finland vann sin frihet. Och den vill de ha kvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.