Mats Nilsson, L

Nu och då

Den 23 maj 1915 tog Italien det allt annat än begåvade beslutet att inträda i första världskriget på ententens sida. De hamnade i ett hopplöst ställningskrig mot Österrike i Alperna. De skördade varken seger eller ära. Missnöjet med insatsen plus att de inte ansåg sig ha blivit belönade efter förtjänst av britter och fransmän, banade väg för Mussolinis regim.
 
Första världskriget, och annat, ledde till en osund nationalism etablerades av regimer i Italien Tyskland och även Japan. Sedan kom ett nytt krig och det resulterade i mångt och mycket i den uppdelning av olika territorier som finns kvar än idag. Och precis som var fallet för 107 år sedan finns det krafter som vill försöka bättra på sin ställning genom att erövra andras områden.
 
Det fungerade inte då. Och inte nu heller.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.