Mats Nilsson, L

Växlande roller

Just denna dag, den 31 maj var en omvälvande dag i svensk historia. Fast det visste ingen just då. Knappast huvudpersonen heller. En ung man klev i land söder om Kalmar efter att ha rymt frän Danmark där han varit fånge. Året var 1520. Rymlingen ifråga hette Gustav Eriksson av ätten Vasa.
 
Tre år senare kröntes han till svensk kung efter att ha lett upproret mot unionskungen Christian II. Han som om att kallas tyrann. För Gustav Vasa kändes det nog så. Hans egen far och andra släktingar till honom hade halshuggits i Stockholm vid Stockholms blodbad.
 
Christian då? Han förlorade inte bara Sverige utan även den danska kronan och slutade sina dagar som fånge i Nederländerna efter avsättningen. Så kan rollerna växla här i livet och politiken.
 
Något att tänka på inför valet, kanske?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.