Mats Nilsson, L

Paralleller

”Folk förklarar inte krig. Beslutet att börja krig fattas vanligen av en enda man. En gång i tiden var de kungar eller furstar eller barbariska hövdingar, men genom historiens lopp är det vanligen en enda man som beslutar och aldrig är beslutet att börja ett aggressionskrig resultatet av en demokratisk process”.

Citatet ovan är från ett tal som aldrig hållits. Det finns i en thriller av Tom Clancy och den som i boken håller talet är presidenten i USA, Jack Ryan. Clancys romanfigur. Men det kunde, kanske rentav borde, hållas som en karaktäristik över Putins vettlösa tilltag att starta krig mot ett demokratiskt grannland som aldrig utgjort något hot med den ryske självhärskaren eller hans land.

Putins agerande påminner – obehagligt mycket – om Hitlers. Precis som Nazitysklands diktator verkar han mer och mer tappa kontakten med verkligheten i takt med att desperationen tilltar när motgångarna börjar komma på allvar. Och precis som Hitler bryr han sig inte om att kriget skadar och dödar helt oskyldiga människor. Både i Ukraina och i det egna landet.

Den 11 oktober 1943 belägrade röda armén den vitryska staden Gomel, som fortfarande hölls av tyskarna. Den gången kom ryssarna som befriare, fast det nog fanns de som hellre sett att de inte dök upp.

Belarus är idag i händerna på Putins lila knähund Lukasjenko. Får se vem av dem som faller först. Precis som tyranner alltid gör, för eller senare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.