Mats Nilsson, L

Skottlossning förr och nu

Knarkaffärer kan leda till skottlossning. Det är något som vi fått erfara med all önskvärd tydlighet på senare år. Det är förvisso inget nytt fenomen. Den minst sagt dystra utvecklingen i exempelvis Mexiko och Colombia har kunnat iakttas under tämligen lång tid.

Frågan är dock om inte händelsen som inträffade den 3 november 1839 slår det mesta i den vägen. Då utbröt det första opiumkriget mellan Storbritannien och Kina.

Bakgrunden var den att britterna gick ordentligt back på handeln med Kina. Importen från mittens rike var omfattande, men det britterna hade att erbjuda var inget som kineserna var intresserade av. Därför ville britterna kränga litet knark. Rentav mycket, faktiskt. Något som kejsaren inte ville. Så, då var kriget ett faktum.

Det hela höll på i flera omgångar, men till sist fick kineserna ge upp. Missbruket av opium, som hade börjat redan innan kriget, blev nu omfattande. Troligen det första verkligt stora knarkmissbruket i hela världen.

Vem vann? Tja, det är väl bara att titta efter hur det ser ut idag. Missbruk av opiater tar livet av tiotusentals människor årligen enbart i USA.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.