Mats Nilsson, L

Imperier

Det var nog en sommardag som invånarna i Rom sent skulle glömma. De som överlevde, alltså. Den 2 juni 455 bröt Vandalerna, en germansk folkgrupp som inte bar sitt namn förgäves, in i Rom och plundrade staden i två veckor.

För omvärlden måste chocken varit total. Centrum i det en gång så vidsträckta om mäktiga Romarriket, hade alltså fallit för barbariska styrkor. Rom, den tidens supermakt, fanns inte längre. Visserligen levde riket vidare med Konstantinopel som huvudstad, men själva Rom, sinnebilden för imperiet, hade alltså erövrats.

Det romerska imperiet var inte det första att genomgå uppgång och fall. Inte det sista heller. Idag kan man säga att det finns två länder som vill upprätthålla sig som imperier, Kina och Ryssland. Det går väl så där.

Ty faktum är att de som dominerar både militärt och ekonomiskt på klotet är västvärlden i vid mening. Förutom Väst – och Centraleuropa och USA, finns också Japan och Australien i den grupperingen.. Men något imperium som är det ju inte frågan om. Som väl är, får man väl säga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.