Mats Nilsson, L

Vår skyldighet

Det var en orolig tid. Kriget var slut sedan en vecka tillbaka, men någon fred hade inte slutits. Europa var fullständigt förött. Tre kejsarriken hade fallit och folken i dessa krävde nu sin självständighet.

Baltikum var inget undantag från den regeln, tvärtom. Den 18 november förklarade sig Lettland självständigt efter att ha tillhört Tsarryssland sedan Peter den stores tid tvåhundra år tidigare. Finland skulle inom kort göra samma resa.

De baltiska folken har genom århundraden just inte haft så värst mycket att säga till om vad gäller deras angelägenheter. Den 17 november 1488 slöts fred i Reval mellan Sverige och Tyska orden, en sammanslutning som i i sin tur var en utlöpare med rötter i korstågens tid.

Orden var en storspelare i Norden vid denna tid och såg som sin uppgift att kristna folk i Baltikum, vare sig de ville eller inte. En verksamhet där både Sverige och Danmark också hållit på med under medeltiden.

De enda som egentligen aldrig fått göra sina röster hörda i detta maktspel var förstås balterna själva. Men när östblocket föll samman, slog de sig fria än en gång.

Putin vill av allt att döma rulla tillbaka denna utveckling i sin helhet. Och det är inte bara i vårt intresse att stoppa det. Det är rentav vår skyldighet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.