Mats Nilsson, L

Landsförräderi

Den 24 november 1945 genomfördes avrättningen av Vidkun Quisling. Den norske nazistledare vars namn blivit synonymt med förrädare.

Det finns en berömd satirteckning där förrädaren ifråga anländer till ett möte med de tyska ockupanterna. Han presenterar sig med: ”Jeg er Quisling”. Den tyske officer som tar emot ställer då frågan: ”Og navnet?”.

Om Hitler funnit det nödvändigt att ta Sverige, hade det kanske också blivit en svensk motsvarighet till den norske förrädaren. Som kanske hade gått samma öde till mötes. Så blev det inte och ingen svensk straffades på något sätt för att ha deltagit i kriget på tysk sida. Trots att det faktiskt var förbjudet.

Istället var det flera som var med att grunda SD. Vilket föranleder frågan om det inte vore passande att döpa om partiet till LF. Alltså Landsförrädarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.