Mats Nilsson, L

Nu och då

Historien upprepar sig måhända inte, men ändå är det märkligt hur vissa saker kan påminna om det som var.

Den 30 november 1718 sköt norrmännen skallen av Carl XII. Stormaktstiden var förbi. Kungen hade krigat i snart sagt hela Europa, bland annat i Ukraina där han lierade sig med kosackledaren Mazepa. Det hjälpte dock ingen av dem i längden. Kungen och Mazepa drog iväg till Turkiet efter nederlaget vid Poltava. Väl där försökte kungen få Turkiet att anfalla Ryssland. Det gick väl sådär med den saken.

Idag är det också krig i Ukraina, dock utan någon allians med någon närvarande svensk kung. Men Sverige och västvärlden stödjer Ukraina. Samtidigt är vi nu angelägna om att få Turkiet att släppa in oss i NATO.

Brännpunkterna för svensk del idag kan alltså sägas vara desamma som då, trots att förutsättningarna givetvis är helt andra. Några planer på att anfalla Norge torde inte finnas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.