Mats Nilsson, L

Det funkade!

Den 24 mars 1976 tog Jorge Videla makten i Argentina genom en militärkupp. Regimen skulle gå till historien som en av de värre av det slaget, vilket inte vill säga så litet. Men, en del kanske skulle säga att ”det funkade”. Att bli av med verkliga eller inbillade motståndare genom att dumpa dem i havet från helikoptrar, kan te sig nog så effektivt.

Hur den än var med den saken, sedan år av misskötsel av i stort sett det mesta i landet hotade regimens existens, försökte man sig 1982 på en utrikes äventyr. Ett ofta nog använt knep av diktaturer. Man anföll och ockuperade Falklandsöarna, som var – och är – brittiskt territorium.

Det funkade dock inte. Thatcher var av ett helt annat virke än Videla tydligen trodde. En flottstyrka återtog öarna efter ett kort krig. Regimen föll, men för Thatchers del blev det en nytändning. Segern över Argentina stärkte hennes position och hon skulle sitta kvar vid makten åtta år efter det.

Så, kanske kunde Thatcher säga till sig själv på 10 Downing Street, när det hela var över: Det funkade!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.