Mats Nilsson, L

Absurditeter

Läste i helgen om den smått absurda situationen i USA där abort är absolut förbjudet i en del av en stad, men tillåtet i dess andra del. Detta eftersom statsgränsen går rakt genom staden ifråga.

Vi tenderar ofta nog att glömma att USA inte äör en nationalstat, utan en union av stater där skillnaderna kan vara och ofta nog är mycket stora. Som exemplet här visar.

Utslaget i amerikanska HD innebar ju inte att abort förbjöds, men väl att det var fritt fram för delstaternas politiker att göra just det. Och det var det gott om män, för det var ju mest män, som var mer än snabba att göra.

Man kan just undra hur det egentligen kommer att gå i längden med så mycket spänningar inom en och samma statsbildning. Så federation den än är.

Den 12 april 1861 anföll sydstatstrupper Fort Sumter och startade därmed det amerikanska inbördeskriget. Det gick i förlängningen inte så bra för syd. Ett skäl till det var att det var en konfederation, en mer lösligt sammansatt union än en federation. Den överordnade styrning som skulle ha behövts, fanns inte. KIan vara något att tänka på idag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.