Mats Nilsson, L

Kungliga frågor

Läste nyligen om hur mycket kungligheterna kostar i olika länder. Inte helt överraskande var det brittiska kungahuset dyrast. Sveriges monarki är betydligt billigare i drift. Det som förvånade mig var att både i Danmark och Norge får skattebetalarna punga ut med betydligt mer.

Likaså var det förvånande att Nederländernas kungahus var näst dyrast. Landets invånare är ju annars kända för att hålla hårt i slantarna.

Den 14 april 1523 hade den danske kungen Kristian II: s (han som är mer känd i Sverige som Kristian tyrann) situation blivit ohållbar. Han flydde – just det – till Nederländerna. Han försökte återta tronen 1531, men istället hamnade han i fängelse.

Då gick det bättre för hans antagonist Gustav Vasa. Han kröntes de 6 juni 1523 i Strängnäs till svensk kung. En händelse som anses så betydelsefull att somliga vill ha det till att Sverige grundades då. Vilket förstås inte är fallet.

Det var nog dock inte de olika kostnaderna för hovstaten som orsakade misslyckandet för den ene eller den mer lyckliga utvecklingen för den andre. Men man kan ändå undra över varför både vi, danskarna, norrmännen, nederländarna och britterna envisas med att behålla en antikverad institution som en ärftlig monarki och gladeligen (?) betala en massa pengar för ändamålet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.