Mats Nilsson, L

Tågen och kriget

Såg nyligen en dokumentär om järnvägens betydelse för krig. Både första och andra världskriget. Ett av Hitlers stora misstag var att underskattade behovet av logistik vid invasionen av Sovjetunionen 1941. Nya järnvägar anlades i Polen, men spårvidden i Sovjetunionen var bredare än i övriga Europa.

När tyskarna hade fastnat i lervällingen i öster, kom nästa misstag. Tragiskt nog kostade det åtskilliga helt oskyldiga människor livet. Den kapacitet som ändå fanns, användes till stor del för att frakta judar, romer och andra offer för den vansinniga rasismen till förintelselägren. Något som pågick nästan ända fram till krigsslutet. Vid det laget hade besattheten av att förinta det judiska folket gått hela varvet runt.

Alla ville dock inte ge sig utan strid. Den 19 april 1943 gjorde judarna i Warszawas getto uppor. De skulle komma att hålla ut längre än vad själva Polen hade mäktat med 1939.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.