Mats Nilsson, L

Bemärkta dagar

Så var det alltså födelsedag. Vill passa på att tacka alla som skickar grattishälsningar. Alla tiders med digitala hälsningar. Sparar porto om inget annat.

Så jättemycket firande blir det dock inte just idag. Det får vänta till helgen. Så imorgon styr jag kosan söderut för att tillbringa helgen i Sundsvall.

Där kan man känna historiens vingslag. I närheten, närmare bestämt i Selånger, besegrade en rysk styrka svenskarna i ett slag den 25 maj 1721. Kriget hade då pågått i 20 år, och svenskarna var nere för räkning. Den så kallade ”hjältekonungen”, Kalle dussin, var död sedan tre år och vi hade just inget att sätta emot längre. Senare det året slöts äntligen freden i Nystad.

När man har med ryssarna att göra är det lämpligt att vara bra utrustad och agera smart. Från början var väl rustningen inte så mycket att klaga på, men ingen kan säga att svenskarna agerade med någon gigantisk klokskap, Kungen var enväldig, så det var hans ord som gällde. Vare sig de var kloka eller inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.