Mats Nilsson, L

Kalkyler

På senare tid har en del kritiska röster höjts beträffande den gröna omvälvningen. En del menar att den nog inte är så grön. Andra är kritiska till att det pumpas in sådana enorma pengar från stat och kommuner utan at an egentlige har koll på om det verkligen kommer att vara så lönsamt i slutändan.

Kan förstå det. Det påminner i mitt tycke en hel del om projektet Stålverk 80, saligt i åminnelse. Det man gjorde då var att missta sig grovt på hur marknaden egentligen skulle utvecklas. Eller, man hade egentligen ingen aning alls. De kalkyler som gjordes var politiska.

Några år tidigare hade regeringen Palme, som då var helt nytillträdd som statsminister, fått uppleva en storstrejk i malmfälten. Här gällde det att gå människor i framförallt Norrbotten till mötes. Stålverk 80, liksom löften om gruvbrytning i Stekenjokk, ska ses i det ljuset.

Hur det blir i framtiden återstår att se. Men skulle det visa sig att euforin slutar med baksmälla är det inte första gången det sker. Den 30 maj 1431 brände engelsmännen Jeanne d´Arc på bål i Rouen, Frankrike. Hon skulle bli känd som jungfrun av Orleans och hennes död sporrade bara fransmännen att kämpa ännu hårdare tills engelsmännen var fördrivna från nästan hela landet. En verklig felkalkyl från engelsk sida.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.