Cykelstället kan vinna pris – vad gör vi nu med vandrarhemmet?

IMG_1350 (3)

Cykelstället i Umeå är en av finalisterna i Dagens Samhälles tävling Årets samhällsbyggare! Det känns fantastiskt glädjande och jag önskar Umeå all lycka i denna tävling.

Jag har tidigare i år uppmärksammat cykelstället som enligt mig har en stor potential. Detta hus med det lilla minitorget är något som jag gärna skulle vilja bevara framöver – i en stad som förtätas med allt fler och högre fastigheter behövs det några öppna ytor. När Västra Esplanaden byggs om till en stadsgata med minskad biltrafik och förbud för tunga transporter kan denna gata komma att bli en trevlig stadsesplanad med grönska, butiker, caféer och restauranger.

Det finns en gammal plan sedan tidigare att riva detta cykelställ och bygga en fastighet med parkeringshus, lägenheter och kommersiella ytor. Men enligt UPAB finns i dagsläget inte ett behov för ytterligare ett parkeringshus i centrum. Och med de antagna planer som vi har är målet att vi inom några år ska ha ökat andelen som färdas kollektivt, med cykel eller gång från dagens c.a. 50 % till 65 %. Det är en avsevärd förändring, men fullt logiskt. I en stad som vill växa på ett hållbart sätt genom att förtätas är det viktigt att hålla nere biltrafiken.

Vad gör vi med vandrarhemmet?

Jag glömmer aldrig en fantastisk intervju som jag såg av en tidigare borgmästare i den brasilianska staden Curitiba. Under 70-talet stod de inför utmaningar som vi aldrig kan föreställa oss här. På 40 år hade stadens invånarantal tiodubblats, trafiksituationen var en mardröm och i andra större brasilianska städer gjorde man allt för att riva hus och ge plats åt större vägar. Gamla centrala stadsdelar försvann en efter en, något som han till varje pris ville undvika i Curitiba.

Enligt honom var äldre välbevarade hus som en porträttbild av ens släkt. Började man riva dem en efter en så förlorade staden sin identitet, sin historia, ”sin familj”. Istället skapade han en av Sydamerikas längsta gågator längs med de bevarade centrala stadsdelarna. En gågata som idag är levande och uppskattad.

Umeå har en del väldigt vackra och välbevarade träbyggnader. Men under de 19 år som jag bott här har jag sett hur ett flertal av dessa försvunnit. Det är därför viktigt att vi värnar de som större välbevarade träbyggnader som finns kvar.

I planerna för kvarteret Ymer är det inte bara cykelstället som är rivningshotat utan även vandrarhemmet – den vackra träbyggnaden från början av 1900-talet.

Att riva allt detta för att bygga ett nytt parkeringshus i centrala Umeå är något som jag är starkt emot – även om detta nya hus kommer att innehålla kontorsytor och lägenheter. Jag står fast vid vad jag sagt under valrörelsen: Det är viktigare att Umeå växer rätt än växer fort.

Vi måste värna det som är Umeå – vår identitet. När vi utvecklar de centrala delarna måste vi ge plats åt människor, liv och rörelse. I en tät stad måste vi ha öppna ytor. Vi måste värna stadens attraktion och våra äldre välbevarade träbyggnader. Vi måste prioritera hållbara resealternativ. Det finns enligt mig väldigt många argument för att inte riva vare sig cykelstället eller den vackra träbyggnaden med vandrarhemmet.

Istället ser jag en stor potential i detta område – som en utveckling av ett levande centrum – när väl Västra Esplanaden blir en stadsgata.

I den hållbara utvecklingen av Umeå ger vi plats för människor, liv och rörelse. Vi ser till att hålla nere biltrafiken för luftkvaliteten, miljön och ljudnivån i staden: Samtidigt ska vi se till att satsa på att ge människor möjlighet att resa hållbart – även när man bor på landsbygden (om detta har jag skrivit tidigare blogginlägg). För oss i Miljöpartiet är det så vi ställer om till ett hållbart Umeå – socialt, ekologiskt, ekonomiskt och kulturellt.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 kommentarer

 1. Brorson

  Miljöpartiet och cykelställ. Det är lätt att raljera över Mp och cyklar, särskilt eldrivna sådana. Men som politisk motståndare måste jag finna ett sätt att komma in i debatten, när mitt ärende just nu är i högsta grad off topic.

  1. Att man är politisk motståndare ska ju inte innebära att man inte kan stödja goda idéer. För två-tre dagar sedan skrev jag en kommentar om lokaltåg till Stöcke och Sörmjöle med en del tekniska uppgifter som borde vara av intresse, för den som vill se förslaget förverkligat, och sedan en ytterligare kommentar.. Båda kommentarerna är fortfarande opublicerade, varför jag undrar om de blivit refuserade, eller om de inte blivit skickade. Jag har haft en del dataproblem.

  2. Jag konstaterar också att den extrema ateisten och vänsterextremismen Jan Hägglund fortsätter sina förföljelser mot en av era företrädare. .Grunden torde vara ett uttalande av henne om att ingen annanstans känner sig muslimer så jämlika som i Mecka under vallfärden. Hårresande? Nej, jag tror att detta är en känsla muslimer har, människans litenhet inför Gud, vilken är jämförbar med troende kristnas känslor under nattvarden, oavsett var i världen. Jag är kristen, protestant på gränsen till katolik. I nattvarden upphävs allting annat och vi blir ”en enda kropp”. Detta betyder ju inte att vi vill avskaffa den politiska demokratin och ersätta den med något slags präststyre med domstolar som dömer efter ”gammaltestamentliga” lagar.

  Andra har givit råd att inte besvara beskyllningarna, eftersom den som anklagar har bevisbördan. Har Mp i Umeå infiltrerats av en extrem islamist? Detta är en intern partifråga, som Jan Hägglund ö.h.t. inte har att göra med. Mitt råd är att ni bör svara ”Vi har redan besvarat frågan, och det får du nöja dig med” Dina lögner om vår medlem blir inte sanna för att du upprepar dem. Har du själv tagit avstånd från teorin om den permanenta revolutionen, d.v.s. i praktiken önskan om ett ständigt pågående världskrig?”

  Arbetarpartiet i Umeå är nämligen en utbrytning ur Rättvisepartiet Socalisterna, som under åren har framträtt under olika namn, och är den svenska sektionen av Fjärde Internationalen, som grundades av Lenins och Stalins medarbetare Lev Trotskij, som själv blev utrensad och slutligen mördad av Stalins agenter. Trotskij var upphovsman till teorin om den permanenta revolutonen, och motsatte sig fred mellan Ryssland och Tyskland efter första världskriget.

  Ett annat råd är att ni ska ta hjälp av en advokat, som är specialist på förtalsbrott. Jag utesluter nämligen inte att Hägglund har gjort sig skyldig mot förtal mot Salem, med anspelning på etnicitet och religion. Att åklagare inte har gått vidare med ärendet, bevisar inte att han är oskyldig till förtal. Det finns begränsningar i åklagarnas skyldighet att åtala vid förtalsbrott, och detta kan vara ett gränsfall. Många har därför valt att själva väcka åtal, när åklagare inte har gjort det, och har då vunnit i domstol.

  Hägglunds debattstil är inkvisitorisk, där han uppträder som en förhörsledare, som avkunnar dom på grundval av något slags guilt by association, d.v.s att Maria Salem har samma religion, som IS-massmördarna påstår sig ha. Han kräver att hon ska ta avstånd med exakt samma ordalydelse, som han själv har förestavat. Det bör hon alltså inte göra. Bekämpa gärna Mp, med rent mjöl i påsen och med hederliga argument – utan inslag av personförföljelse mot enskilda miljöpartister!

  • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

   Hej igen Brorson!

   Beklagar än en gång att jag dröjde med svar på dina två äldre kommentarer. Jag vill tacka dig innerligt för detta inlägg! Du har så rätt i din analys när det gäller Jannes ständiga angrepp. Det värmer verkligen att läsa detta, för det är precis så som du beskriver. Ibland har vi känt oss lite ensamma – i synnerhet när Jannes följare bombat oss med kommentarer och meddelanden. Men nu på senare tid är det fler som skrivit och backat upp oss, som ser det hela på samma sätt. Det värmer.

   Tack för tipset om advokat med expertis inom förtalsbrott!

 2. Gustaf

  Det är bra att ni jobbar mot bygget av ett bilgarage och rivning av vandrarhemmet. Dock skulle ni kunna få fler personer och partier med er om ni förespråkade (ni kanske gör detta, jag vet inte) att istället för parkeringshus bygga bostäder och kommersiella ytor på platsen, kanske ett hus som cykelhuset ohboy i Malmö? Grönt, centralt och cykelvänligt? Att fler bor centralt är ju en bra utgångspunkt för att fler resor ska göras med cykel, gång och kollektivtrafik. Det är ju en större brist på bostäder än parkeringsplatser, folk är också beredda betala mer för bostäder än bilparkeringsplatser. Med tanke på hur centralt det är kan ju säkert det byggas 0 bilparkeringsplatser per lägenhet men istället bra cykelparkeringar. Själva cykelstället är ju flyttbart och skulle göra mer nytta någon annanstans vid en stor knutpunkt för kollektivtrafik eller en plats där många arbetar eller studerar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.