Media fritt villebråd?

Högernationalistister och även radikaliserade borgare vill naturligtvis ha ett demokratiskt samhälle. Det är inte okänt att dessa gärna vill kontrollera media. Yttrandefrihet utan åsiktsstyrning är en förutsättning för ett demokratiskt samhälle. Ett av dessa partier som ingår i regeringsblocket har föreslagit att journalister skall kunna ställas till svars för vad de skriver. Vad sägs om Ungern och Turkiet om yttrandefrihet? Media vilket det vara månde som inte kontrolleras av dem själva är inte vad högernationalistister och andra högersympatisörer vill acceptera.

Det ligger i sakens natur att granskande media gärna uppfattas som vänsterorienterad. När makten granskas sker det oftast underifrån. En kritisk blick på makt och kapital görs inte av makten och kapitalet själva utan så gott som undantagslöst av dem där nere utan kapital och makt. Därför beskylls ofta media för att gå vänstern ärenden. Som en följd av detta kommer kritiken av media gärna och ofta från högersidan av högernationalister och en radikaliserad borgerlighet så som i övriga Europa och världen.

Valframgångarna har varit betydande på senaste år för auktoritära rörelser och nationalistiska partier.  Dessa angriper gärna journalister och fria media och anser att de skall kontrolleras och tystas.

Nyligen gav sig Turkiet på en satir i Sveriges Television. Det var en stark påminnelse om vad som står på spel och vilken viktig roll som just public service-medierna spelar i vårt samhälle. Visst var det så att den nuvarande regeringskonstellationen skulle utreda SVT, SR och UR? Vem i hela världen tror att detta görs för att stärka fria media och publik service?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.