Bestörtande språkbruk

Det är med bestörtning och indignation jag konstaterar att språkbruket och attityden på bloggkommentarerna många gånger är avskyvärda och inte heller acceptabla. Allt från att jag kallas för ord jag inte vill återge till mera sarkastiskt för ”begåvningen från Vindeln”. Om jag vore en begåvning och om kommentatorn verkligen menade att jag var begåvad vore jag ytterst tacksam. Jag är väl egentligen ”dansken från Danmark vars familj upplevt den iskalla vinden av en ockupation av krafter som ansåg att vissa människor var av lägre värde än andra”. Men jag bor fredligt i Vindeln som ligger i landet vilket tidigare inte hängett sig åt de nationalistiska och höger radikala krafterna.

När det gäller kommentarer till mina blogginlägg på VK vill jag inte bli megafon för svepande utlägg, overifierade fakta, subjektiva och nedslående värdeomdömen om politiska motståndare och ett omoraliskt och tragiskt språkbruk. I stället vill jag rekommendera dem som ogillar mina inlägg att själva registrera en egen blogg på VK.

Vad som särskilt förvånar mig är att när högerorienterade krafter kritiserar dem på vänster sida förekommer allt för ofta mycket nedslående uttryck som inte lämpar sig för att återges. Men när vänsterfolket kritiserar dem på den högra sidan sker det med betydligt mildare ordval.

Språkval, ordbruk och retorik på sociala plattformar är ofta hård och skoningslös och inger sällan tilltro. Allt från ”nättroll” till att kunna dölja sig bakom anonymiteten främjar motsättningarna och polarisering. Allt detta gör att många ofta värjer sig på vad som skrivs.

8 kommentarer

  1. Inte vänsterorieterad

    Ledsen att du blir utsatt för aggresivt språkbruk. Även om jag inte skulle dela din åsikt om något som du skriver om så uppskattar jag ändå den möda som du lägger ner på dina blogginlägg.

    Det är väl ändå genom att ta in nya åsikter och intryck som vi har chansen att lära oss något nytt? Vilken tråkig värld vi skulle leva om alla människor tyckte och gjorde likadant.

    Så mer mångfald, inte enfald!

    • Villy Hansen (inläggsförfattare)

      Tack för kommentaren. Du har alldeles rätt i att man lär sig av andra, både vad man skall och inte skall. Vad jag vänder mig emot är de hårda orden och de mera fula kraftuttrycken som förekommer när kommentarer innehåller grova nedslående värdeomdömen. Språket och retoriken har betydelse. Endast som ett enda exempel på tillmälen jag inte vill vara megafon för vilket en av kommentatorerna sade ”sossesvin”. Hur låter det?

  2. Anders

    Men du menar att det är helt ok från en sådan som dej att kalla folk för rasister och nazister utan att ha den blekaste aning om dom är det eller inte? Du känner ju inte och har inte träffat dessa människor. Det visar bara på vilken låg nivå du är på och vilken typ av människa du är.

    • Villy Hansen (inläggsförfattare)

      Jag kallar dem för rasister vilka uppträder som rasister enligt en vedertagen definition. Med ”dem” menas naturligtvis ingen specifik person vid namn eller identitet utan en person som uppfyller kraven på definition. I allmänhet bedöms jag inte ha en ”låg nivå” har jag förstått.

  3. Agneta

    Upplever att en del bloggare på Vk som har politiska sympatier åt vänster ofta raderar kommentarer. Kan det bero på att argument saknas för att bemöta obekväma synpunkter i kommentarsfältet?
    Tex när jag kommenterade ditt inlägg om Ulf Kristersson angående Hedi Fried. Kan inte se vad det var för nedslående uttryck i mina 2 kommentarer då, men dom raderades.

  4. Mique

    Att bemöta nättroll och näthatare med sakliga argument är döfött. Villy Hansen och övriga VK-bloggare, såsom ansvariga för kommentarerna på sina bloggar, avgör som bloggägare vad hen vill publicera eller radera. Vill man läsa bloggkommentarer, skrivna av nättroll och näthatare, som ej behärskar sitt eget modersmål, så rekommenderar jag Petter Nilssons blogg.

    • Villy Hansen (inläggsförfattare)

      Jag bemöter heller inte några slag av troll för det fungerar inte som du säger. De är inte mottagliga för något även om de är levande människor. Däremot om vill jag gärna godkänna och besvara andra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.