Normaliseringsjävulen

Normaliseringsjävulen kan liknas vi en näst intill synlig kraft likt en process vilket förflyttar det som tidigare ansetts som otillåtet, sjukt, katastrofalt, omoraliskt eller inte acceptabelt att därefter återgår till det normala tillståndet och accepteras. Oavsett min definition av begreppet normalisering (normaliseringsprocess) bör man vara medveten om att för vissa begrepp förskjuts användningen och betydelsen med tiden.

Exempel på företeelser och ämnen som genomgått normaliseringsprocess kan vara samverkan, ”samtal” och medlemskap med politiska partier som exempel SD eller annat politiskt parti. Det kan röra sig om ställningstaganden åsikter vilka inte tidigare varit acceptabla bland folk i allmänhet såsom synen på invandrare ”som problem i samhället” etcetera. Jag vill dock slå fast att normalisering av betydelsen att ta sig an utmaningar och problem och inte sopa dem under mattan naturligtvis är av godo. En annan lindrig kallad företeelse är högernationalismen som med tiden ter sig mer accepterad bland ett fler är tidigare både i Sverige och övriga Europa. Notera att detta endast är en tolkning som grundar sig på att fler och fler faktiskt röstar på den typen av partier och att andra politiska partier med tiden har accepterat samverkan med dem. Exempel på partier som vänt sig till, är M, KD och L. Exempel på partier som vänt sig från, är S, MP och V.

Slutledningen kan bli att normalisering kan vara både bra och dåligt men att det gäller att vara på sin vakt. Det hela kan inträffa näst intill subliminalt det vill säga mellan det medvetna och det omedvetna. Någon äldre människa som minns sin historia sade någonting om att saker och ting inträffade i så små steg att inte många observerade det och förstod vad som hände. Detta kan betyda att normalisering är en process som kommer ytterst försiktigt smygande innan det utgör ett bra eller farofyllt faktum.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.