Vem talar för Norrland?

Vem och vilka talar för Norrland? För många år sedan läste jag en artikel i VästerbottensKuriren om en politiker vilken det framstod som att hen vigt sitt liv åt att sörja för Norrlands bästa i Riksdagshuset. Det var om hen fick säga det själ förstås. Sannolikt är det så tragiskt att riksdagspersonerna från de norra distrikten har fullt upp med att tjäna omkring sjuttiotvåtusen (72 000) kronor i månaden i Stockholm. Lönen är det inget fel på den känner de sig sannolikt värda.

Ett exempel är Norrlandsförbundet. Jag googlade in på Norrlandsförbundets hemsida, http://norrlandsforbundet.se, och tittade på ”Opinionsbildning”. Så intressant? Den färskaste artikeln är från ”2019-11-10, Ökad skogstillväxt i Norrland – bra för både klimatet och välfärden”. Därefter, tidigare omkring ett års tid, var de lediga från opinionsbildningen för Norrland, ” 2018-10-25, Norrlandsförbundet protesterar, Otillräckliga statliga medel och fyrkantiga regler kommer att Isolera människor på landsbygden och på mindre orter.” Under rubriken ”Nyheter”, inte så nya 2022-05-24, står det 2022 års hedersbelöningar. Härmed offentliggörs Norrlandsförbundets mottagare av Ingeborg Hedbergspriset och till utmärkelserna Norrlandsbjörnen och Olof Högberg-plaketten för år 2022. Visst gör Norrlandsförbundet en hel del.

Jag behöver naturligtvis lära mig mer om vem och vilka som arbetar för Norrland. I ärlighetens namn skall jag säga att inte själv inte hat till uppgift att arbeta för Norrland utan endast delvis i Norrland.

Jag tror att det måste arbetas för Norrland i sin helhet för att bland annat skapa en stark Norrlandsbild. Det ena utesluter naturligtvis inte det andra. Var och en behöver lägga sitt strå till stacken.

Sverige behöver Norrland och Norrland behöver Sverige. Då jag 1988 emigrerade för andra gången i mitt liv blev det till Norrland. Min första emigration var från Danmark till Sverige i Dalarna 1951. När jag presenterar mig vid olika tillfällen i till exempel Stockholm och andra ställe säger jag att jag bor i ett annat land, Norrland. Då får man leenden. En gång fick jag applåder.

Men Norrland är inte ett enda homogent område vare sig kulturellt eller ekonomiskt. I Arjeplog, Lycksele, Niemisel, Korpilombolo, Umeå eller orter och byar lite lägre söderut i Norrland skiljer det sig mycket åt på olika sätt. Norrland är ett varierande land med något för varje smaksak.

Min första kontakt med Norrland var grannen Allan Nilsson. Allan Nilsson var vår granne i Dalarna. Norrlänningen som vi kallade honom såg aldrig bara en eller två älgar han såg alltid fem eller sju älgar på en enda gång. Dessutom åt de palt. Som en liten dansk pojke funderade jag över hur man kunde äta palt.

Jag har rest på nästan var enda väg eller järnväg i Västerbotten och Norrbotten med tåg, buss och bil. Ibland har det bara varit jag och busschauffören när vi ankommit till Pajala under det första gruvperioden med Northland Resources. Jag har hört många olika språk talas från Hotell Silverhatten i Arvidsjaur till Hotell Ferrum i Kiruna i gruvdriftens och biltestens miljö. Som de pratar i Arjeplog. Norrland är till och med internationellt. Norrland lyser grönt i skogen, med Norrskenet och vitt om vintern.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.