Bedrövliga vägar i norr

I många år har vi läst om det bedrövliga vägunderhållet i Norrland och Norrlands inland.  I Trafikverkets förslag till nationell transportinfrastrukturplan 2022 till 2033 talas om vägtyper som ger minst samhällsnytta. Men dessa ”vägtyper” kan betyda det mesta för dem som bor där trots att Trafikverket säger att de gör minst ”samhällsnytta”. Det betyder minst nytta för samhället enligt Trafikverket, där det är färre trafikanter på vägarna. Detta drabbar norra Sverige på ett orättvist sätt. Norrland är glesare befolkat på många ställen och därför bor färre människor där med likadana behov. Så är det också med färre röster och hur många eller få som ”talar för” Norrland.

Jag läser i VK 2023-01-02, ”Över hälften av Västerbottens statliga vägar kommer att bli sämre. Det avslöjar den rapport från Trafikverket som är underlag för underhåll av vägar mellan år 2022 och år 2033. Sprickor, tjälskador och potthål påverkar trafikanterna på Västerbottens vägar – och värre kommer det att bli.” VK, 2023-01-02.

Det finns det cirka 10 000 mil statlig väg i Sverige varav cirka 950 mil i Västerbotten. Över hälften av dessa statliga vägar kommer att bli sämre. För Västerbotten handlar det om över 500 mil vägar som kommer att bli ännu sämre.

Det är våra riksdagspolitiker som bland annat skall sörja för att Norrland kan utvecklas och inte heller behandlas orättvist. Det borde kanske finnas en samlad regional kraft som talade för Norrland när det inte riktigt lyckats den politiska vägen.

10 kommentarer

 1. Jörgen K

  Finner det oerhört provocerande,

  Pengar finns redan, problemet är att alla projekt och upphandlingar ALDRIG klarar budget eller tid.

  Skulle trafikverket fungera, hade inget projekt fått passera budget eller fastställt slutdatum.

  Mellanskillnaden mellan budget och slutkalkyl är ALLTID långt över all logik. Man pratar helst om procent och undviker klara siffror av förklarliga skäl.

  Tar vi de sista 20 projekten i och runt Umeå så pratar vi direkt om miljardtals kronor, inte miljontals, i medel som egentligen saknar förklaringar. De dyker upp som rejäla vinster i boksluten, väl orkestrerade av trafikverkets planerare. Här ställer man sig genast frågan var respekten för skattebetalarnas svett återfinns någonstans….

  I fjällvärlden då ambulansen inte kör, då de inte kan säkerställa patientsäkerhet eller hemtjänsten inte kommer fram syns det inte i media, men hittar man ett potthål i Umeå hamnar det på första sidan. Inlandets vägar består inte bara av E12 från Umeå upp till sportstugan i Tärna som media och Umeåborna tror.

  Så, pengar finns om man skulle kräva duglighet i upphandling och genomförande.

  För samma peng skulle länets vägar underhållas och nya projekt håller budget och blir klara i tid, bra va? (visa mindre)

 2. GF.

  Inte så konstigt att det fattas pengar till snart sagt allting!
  Några ställen där pengarna försvinner utan att göra någon nytta, är det självskapade svarta hålet som slukar oerhörda pengar, kallas även invandring!
  Sen har vi (S)Löfvens generositet, han skänkte bara så där utan att fråga folket 150 miljarder till Corona fonden!
  Den skulle hjälpa länder tex. Spanien att bygga upp efter C19:s härjningar…och det har Spanien tagit fasta på, som höjer allas pensioner med 10% (Sverige inte ens hälften) därutöver subventionerade lokaltrafik,sänkt pris på mat basmatvaror (sänkt moms), svenska skatteslavar strävar o jobbar hårt för främlingar från världens alla hörn och för fjärran länder! Dessutom kostar alla dessa politiker -som finns i överflöd- som bestämmer just om dessa utgifter också oerhörda pengar!
  Hade dessa ägnat en tanke åt Sverige o svenskarna, hade vi haft vägar som kunnat jämföras med Schweiz (som har värdens bästa vägar) ,,, men då Sverige har idioter o inkvoterade inkompetenta på höga poster både här o där, får vi nog dras med dåliga vägar och allt annat som fallerar, så länge inte svensken gör något annat än knyter näven i fickan, och TÄNKER nu jävlar får det vara nog, sen händer inget!
  Sverige har blivit ett land som dalar på många områden, där vi låg i topp för inte så länge sedan, en jäfla bananreplublik!
  Politiker föraktet är TOTALT!!!

  • Villy Hansen (inläggsförfattare)

   Det var hårda ord med att du säger detta, ”men då Sverige har idioter o inkvoterade inkompetenta på höga poster”, ”Sverige har blivit ett land som dalar på många områden, där vi låg i topp för inte så länge sedan, en jäfla bananreplublik!”. Som jag förstår det av vad du säger och hur du uttrycker det kan du vara färdig för att emigrera.

   • GF.

    Nu är ju inte jag någon feg människa som lämnar mitt fosterland som andra när mitt land går på knä -om du ens upptäck det?
    Jag försöker däremot rädda det som räddas kan, till skillnad från vissa andra som stängt av sitt kritiska tänkande och bara glider och tycker att allt fungerar som det skall med landet Sverige!
    De som inte ens bor i sitt fosterland, som deras förfäder byggt upp då är det ju lätt att tycka landet dem bor i är felfritt, de förstår inte hur det kunde (skulle) ha varit.
    Förövrigt tar du fasta på fel saker i svaren till dina skrivelser,,, när du svarar som du gör.

    • Villy Hansen (inläggsförfattare)

     Tack för det du skriver av synpunkter. Om man tycker att landet går ”på knä” är sannolikt en fråga om från vilket politiskt och ideologiskt perspektiv man ser det. För SD-sympatisörer är landet Sverige förmodligen en total katastrof i alla stycken.

     Jag tycker inte att Sverige är felfritt trots att jag med familjen emigrerade hit vid ett års ålder och varit här i 72 år. Det finns flera fel i vårt land. Den stora frågan är hur och med vilken politik det skall rättas till och förbättras. Om det inte var med en rödgrön mix skall det då vara med ”hårda tag” av en högermix eller finns det andra kombinationer?

     Visst kan jag ”ta fasta på fel saker” när jag har åsikter men jag har faktiskt talat om vilka saker jag avser. Att detta kan enligt en annan mening vara ”fel saker” är naturligtvis en korrekt uppfattning för någon annan. Om jag säker att visitationszoner och angiverisystem inte är en väg jag gillar det minsta eller tror på kommer dem som står för ” visitationszoner och angiverisystem” att säga att det är ”fel saker”.

 3. Anders

  Förmodar att en sådan som du tycker att det är bra att dessa fyra afrikaner som våldtog en kvinna och blev belönade med att få stanna i Sverige får fortsätta att berika landet med deras ”fin kultur”?

  • Villy Hansen (inläggsförfattare)

   Det är avskyvärt att våldföra sig på någon. När jag nu besvarar och godkänner denna kommentar som jag brukar göra med kommentarer kommer ditt påstående att jag ”tycker att det är bra att dessa fyra afrikaner som våldtog en kvinna och blev belönade med att få stanna i Sverige får fortsätta att berika landet med deras ”fin kultur”?, att illustrera hur insinuant och fullständigt grundlöst ditt påstående är. Det fina med att godkänna en sådan kommentar är faktiskt att den som kommentrar kommer att framstå i mycket dålig dager.

 4. Anders

  Tror inte det, folk är less på hur tungt kriminella får stanna i landet fast än vi borde avhysa dom omg. Du skriver ju dagligen att ingen ska behöva lämna Sverige, ljuger du eller tycker du i detta fallet att det är bra att dom får stanna?

  • Villy Hansen (inläggsförfattare)

   Än en gång redovisar jag en kommentar som visar att den som kommenterar inte citerar korrekt och drar helt felaktiga slutsatser som till skrivs mig. Detta stärker uppenbarligen inte trovärdigheten för den som kommenterar.
   Jag har aldrig sagt eller skrivit att ”ingen skall behöva lämna Sverige”. Dem som har begått brott i enlighet med den lagstiftning som nu finns skall hanteras efter den lagstiftning som gäller. Jag ljuger inte någon gång. Dem som skall stanna skall få stanna enligt nuvarande lagstiftning. Att lagstiftningen kan behöva ses över är en helt annan sak. Däremot har jag sagt att det är emot förvaltningslagstiftningen att dem som fått permanent uppehållstillstånd inte skall få det indraget utan att beakta den existerande lagstiftningen.
   Jag skriver heller inte ”dagligen att ingen ska behöva lämna Sverige,…”.
   Du ställer premisserna angående mig att, ”… ljuger du eller tycker du i detta fallet att det är bra att dom får stanna?”. Ingetdera är korrekt och kan inte på något sätt tillskrivas mig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.