AI chatbotar stormar in över oss

Chat GPT, Google Bard eller Nya Bing vi kan lösa några kluriga frågor. I gratis versionerna finns Bard och Bing som appar för smartttelefoner.

AI chatbotar stormar in över oss. De chatbotar som nu finns är något primitiva och under mycket stark utveckling. Det läggs ner miljarder i utvecklingsresurser från de stora utvecklarna Open AI, Microsoft och Google för att kunna konkurrera. Det blir naturligtvis ytterst spännande att följa utvecklingen. Både Microsoft och Google har sina scatbotar och kommer att tävla mot varandra. Dessa två chatbotar, Bard från Google och Nya Bing från Microsoft finns även som appar för smartphones och är generella botar men det kommer även specialbotar av typer som kan besvara frågeställningar inom specifika områden såsom medicin etcetera.

Chatbotar kommer naturligtvis att integreras i andra applikationer och på hemsidor för att exempelvis sköta kundservice.

Hur AI och chatbotar skall användas får man prova sig fram till. När jag startar min webbläsare drar flera flikar med chatbotar automatisk i gång. Detta som ett självklart steg lite längre än endast Google sök. Var säker på att vi kommer att se chatbotar som både nödvändiga och värdefulla. Frågeställningarna om AI i allmänhet och schatbotar i synnerhet är kontroversiella och många.

Så himla mycket man kan lära sig av allt från att Googla till att chatta med chatbotar men man skall inte tro på allt de säger, skriver chatbotarna själva, det kan finnas fel i resultaten.

Google har nyligen kommit med sin första version av en gratis AI chatrobot kallad Bard. Bard skrev inledningsvis till mig, Jag är Bard, din kreativa och hjälpsamma samarbetspartner. Det finns begränsningar med vad jag kan hjälpa till med och det är inte alltid det blir rätt, men din feedback hjälper mig att bli bättre. Bard från Google ger som exempel hela tiden nya förslag på typ av exempelfrågor som kan ställas såsom, Jag vill skriva en roman. Hur skall jag komma i gång. Ta fram en designbreaf för min lokala bokhandlares nya logotype.

Microsoft har sedan tidigare sin Nya Bing. Även Bing från Microsoft ger idé- och förslag till hur Bing kan användas.

Först med chatbot var Chat GPT från Open AI. Chat GPT ger många exempel på frågor som kan ställas för att förstå vad en chatbot kan åstadkomma. Open AI med Chat GPT beskriver även begränsningar.

Jag frågade Bard från Google, vad är Chat GPT och Bard svarade;

ChatGPT är en chatbot som utvecklats av OpenAI. Det är en transformerbaserad språkmodell som är tränad på en massiv datamängd av text och kod. ChatGPT kan användas för att generera människoliknande text, översätta språk, skriva olika typer av kreativt innehåll och svara på dina frågor på ett informativt sätt.

ChatGPT är fortfarande under utveckling, men den har lärt sig att utföra många typer av uppgifter, bland annat:

Att följa dina instruktioner och slutföra dina förfrågningar eftertänksamt.

Att använda sin kunskap för att svara på dina frågor på ett omfattande och informativt sätt, även om de är öppna, utmanande eller konstiga.

Att generera olika kreativa textformat av textinnehåll, som dikter, kod, manus, musikstycken, e-post, brev osv. Den kommer att göra sitt bästa för att uppfylla alla dina krav.

ChatGPT är ett kraftfullt verktyg som kan användas för en mängd olika ändamål. Det är viktigt att använda ChatGPT på ett ansvarsfullt sätt och att vara medveten om dess begränsningar.

Vi kommer att behöva dra nytta av dessa chatbotar som kan besvara komplexa frågeställningar. Tack vare logiken och verktygen inom AI skall detta inte undvikas. Vi lärde oss att Googla nu lär vi oss att hantera nästs steg men det kommer på flera olika sätt att ställa höga krav på oss. Jag som började med IT så kallat adb 1979 har inte avhållit mig från att vara nyfiken under alla dessa år. Jag minns när så kallade nätverk lanserades då kallade jag det för ”notwork” för det fungerade riktigt dåligt. För att inte tala om att installera en skrivare under åttiotalet vilket krävde avsevärd kunskap och tålamod.

P. S. Framtiden har varit här länge för att inte tala om nästan hela tiden.

 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.