SD-ledd inte moderatledd regering

Regeringen är något fångad av SD. Inte helt fria.

”Moderatledda regeringen …” skriver en högt uppsatt moderatpolitiker i gårdagens VK-blogg. Blev det helt rätt? Vad kan han ha missat?

Nästan hela världen inklusive Västerbotten anser nog med rätta att det bör heta SD-ledd regering.

Att förstå hur Sverigedemokraterna styr och leder regering kräver ingen Einstein. Formellt och parlamentariskt leder naturligtvis inte SD regeringen men i praktiken förstår de allra flesta vilken inverkan SD har på regeringen.

Däremot leder Moderaterna tillsammansmed ett par andra partier Sverigedemokraterna fram till en inflytelserik position.

P. S. Det är inte alltid roligt men relativt sant.

Etiketter: , ,

8 kommentarer

 1. Christer

  Ja, det blev helt rätt.
  Vi har en regering som där tre partier ingår, dock inte SD. Och då statsministern representerar M, kan man på goda grunder anse att det är en M-ledd regering.
  Att bloggförfattaren sen anser att det inte krävs en Einstein för att förstå något, kan ju vara lämpligt, då bör han reda ut det på alldeles egen hand.

  • Villy Hansen (inläggsförfattare)

   Alldeles korrekt det du skriver. Då har alla inklusive jag missat vilket inflytande SD har på regeringen. Men formellt ingår naturligtvis inte SD i Regeringen.

 2. Drutten

  Men Willy, då var ju förra regeringen MP V och C ledd regering. För inte var den S ledd. Det kan jag säga som gammal f d S röstare som idag vägrar rösta då riksdag numer är en lersörja och landet på deken.

  • Villy Hansen (inläggsförfattare)

   Korrekt MP V och C hade stort inflytande men min kommentar handlade inte om (what about) den förra regeringen. Min kommentar är en irriterande och inte så populär syn på vilket stort inflytande SD har haft och fortsätter ha på den nuvarande regeringen.

   • Agneta

    Whataboutism är absolut relevant i vissa sammanhang. Inte fel alls att påminna om tidigare regerings beroende av småpartierna, ffa mp som fick stor makt.
    SD är ett stort parti, större än något av partierna i regeringen. Tack vare SD:s stöd kunde dessa partier bilda regering, märkligt då om SD inte skulle få något inflytande.

    • Villy Hansen (inläggsförfattare)

     Det är inte alls märkligt att SD för inflytande i synnerhet när de andras partierna M, KD och L anser att de behöver dem. Det som är intressant är att normaliseringen av vad som inte var acceptabelt för några år sedan för M, KD och L nu kan accepteras av dem.

     • Agneta

      Skulle ha uttryckt mig tydligare; självklart ska det parti som fick 20% av svenska folkets röster ha stort inflytande. SD borde sitta i regeringen.
      Samhället förändras ständigt, en följd är ofta att något som tidigare var tabu accepteras. Finns många exempel på detta.
      Dessutom finns för det mesta en anledning till att någon ändrar åsikt. En orsak är att man ser att ens eget land håller på att gå under, på många håll råder rena anarkin.

     • Villy Hansen (inläggsförfattare)

      Det är inte helt ovanligt att när det uppstår eller helt enkelt uppfattas kriser kommer det vilket inte tidigare accepterats då kommer att accepteras. Detta kan kallas normalisering. Jag har kallat nuvarande läge i sverige för ”högernationalisternas julafton” just därför. Att SD fick ett sådant inflytande på regeringen kan bero på flera alternativa orsaker som att; M, KD och L faktiskt accepterar högernationalism och SD´s syn vilket de sade sig inte göra tidigare, att M, KD och L har valt mellan ”pest och kolera” det vill säga, tycker mera illa om dem till vänster än missaktar SD eller alternativt att längtan efter regeringsposter är gränslös.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.