Fascismens och rasismens redskap

De katastrofala och omstörtande händelserna som nu äger rum i form av bland annat gängkriminalitet och terrorattacker av radikala islamister används i den politiska retoriken. Därför kan retoriken lättare få acceptans bland folk. På samma skäl blir politiker benägna ”att skilja dom från oss” och även skylla på ”tidigare regering” i stället för att komma med konstruktiva helhetslösningar.

Nu när flera stora samhällskatastrofer uppenbarar sig tar fascismens företrädare tillfällen i akt att skaffa anhängare.

Om detta skriver filosofen Jason Stanley skriver om detta i den läsvärda boken Fascismens metoder

Den 27 februari 1933 brann Reichstagsbyggnaden i en mystisk brand som kom att kallas ”Riksdagsbranden” (Reichstagsbrand). Eftersom händelsen var politiskt explosiv och skapade en förevändning för att inskränka medborgerliga rättigheter och öka makten för nazistpartiet i Tyskland under Adolf Hitler, har det varit föremål för mycket diskussion och konspirationsteorier.

Branden användes av nazistpartiet som förevändning för att driva igenom Reichstagens brandförordning och för att inleda en omfattande förföljelse av politiska motståndare och medborgerliga rättigheter. Det markerade början på nazistpartiets auktoritära regim i Tyskland.

Det är djupt tragiskt att vårt samhälle har kommit till detta. Det är naturligtvis politiska misstag som leder till dessa katastrofer när det gäller kriminalitet och utanförskap i ett skuggsamhälle. Visst skall straffen för brott väsentligt skärpas men det är inte det enda. Det krävs en helt annan samling av samhällets alla aktörer och det övriga civilsamhället.

Därför var ett tal till nationen helt befogat men inte det tal som Ulf Kristersson höll i form av ett valkampanjtal med sopor kastade i huvudet till nationen. Det var inte ett tal till alla. Kanske kungen skulle klarat detta bättre.

Det är nu vi får höra den politiska retoriken om sossarnas och Reinfeldts misstag. Det är nu vi får höra vilka de skyldiga äro. Det är nu vi får höra att allt detta kriminella elände är ”importerat”. Det är nu alla muslimer dras över en kam och islam blir av riksdagsledamöter kallad för en miserabel religion. Det är nu vad som inte var möjligt tidigare av moraliska och mänskliga skäl plötsligt blir accepterat av många.

Etiketter: , ,

En kommentar

  1. Pingback: Villy Hansen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.