Komplicerad är världen

Konflikten väntar här och där. Konflikter och värden, tolkningar, intressen och beteenden gäckar oss.

Världen är komplicerad att förstå när det gäller geopolitiska, religiösa och kulturella ting. Antingen får man fragment till förståelse vid nyhetsrapporteringar eller så gör man egna efterforskningar med fördjupad läsning. När det sedan gäller tidsperspektivet och hänvisning till historien blir det ännu mera komplicerad. Vilka var där först? Skall de få återvända och återta sitt land om det nu var så att det var ”deras land”.

Komplikationer blir det när den som kommentar eller tolkar en konflikt har religion, kultur eller till och med bär på någon konspirationsteori.

Några konflikter i världen som är svåra att förstå och känna till fakta är;

Afghanistan: Efter att talibanerna tog över makten i Afghanistan har det varit en ökning av våldsamheter och oroligheter i landet.

Syrien: Konflikten i Syrien har pågått sedan 2011 och har lett till en humanitär kris i regionen.

Jemen: Jemen har varit i krig sedan 2015, vilket har lett till en av världens största humanitära kriser.

Israel-Palestina: Konflikten mellan Israel och Palestina fortsätter att eskalera, med ökande våldsamheter och oroligheter.

Ukraina-Ryssland: Konflikten mellan Ukraina och Ryssland fortsätter att pågå, med ökande spänningar mellan länderna.

Konflikt är i Nordirland är en konflikt vi tidigare följt som jag nu plötsligt ville veta mera om genom att fråga AI Bing (Microsoft). Jag fick nedanstående svar på frågan ”Vad utgjorde konflikten på Nordirland?” med hänvisningar till de källor Bing använt. Vid AI frågor till Bing hänvisas även till de källor Bing använt.

En annan konflikt är i Nordirland, även känd som ”The Troubles”. var en långvarig konflikt som pågick mellan 1969 och 2007. Konflikten uppstod på grund av Storbritanniens fortsatta kontroll över Nordirland vilket ledde till spänningar mellan unionistiska grupper (främst bestående av protestanter) som ville fortsätta vara en del av Storbritannien och republikanska grupper (främst bestående av katoliker) som ville integrera Nordirland med Republiken Irland. Konflikten ledde till en våldsam period i Nordirland med terrordåd och oroligheter som krävde över 3 700 liv. Efter en period med politiska förhandlingar undertecknades långfredagsavtalet 1998, vilket ledde till att Nordirland fick självstyre med en regering där både lojalister (protestanter) och republikaner (katoliker) är med.

När det sedan kommer till diskussioner om hur var och en vill förhålla sig till konflikten handlar det inta sällan om den egna synen på politik, religion och moral.

Ännu värre kan det bli genom att det inte sällan finns konspirationsteorier som förhärskar. Den kanske mest kända konspirationsteorin handlar om judarna en annan om att förintelsen aldrig ägt rum. I USA lär det finnas en grupp människor som tror att jorden är platt.

Världen är svår. Ytterst svår att förstå.

P. S. Jag brukar använda flera olika AI-verktyg som Chat GPT, Bing, Bard, Chat AI Jarvis med flera. Observera att dessa AI-verktyg även ger varningar till hur kritiskt man bör tolka svaren.

 

Etiketter: ,

2 kommentarer

 1. Christer

  En bra, om än kort, sammanfattning av en del konflikthärdar i världen.
  Sen ska vi inte glömma alla de inrikeskonflikter som existerar, inte minst de länder där totalitära ledare ligger i mer eller mindre kamouflerade konflikter med sina egna medborgare.
  För att nämna några, så finns tidigare nämnda Syrien och Ryssland, men även Nordkorea, Kuba, Iran, Venezuela och många afrikanska stater. Ja, den listan kan göras lång och säkert känner vi (jag) inte till alla.
  Gemensamt för många av dessa länder är att deras, ofta diktatoriska, ledare balanserar på mycket slaka linor. Minsta felsteg och revolt/inbördeskrig kan braka ut.

  • Villy Hansen (inläggsförfattare)

   Stort tack för ditt inlägg som visar ett kartotek på konflikter. Jag tog endast några exempel. Värden är full av konflikter både i vårt land och i övriga världen. Det ser fasansfullt ut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.