Uppröres icke av jämförelser

Vad för något kan dagens politiska konstellation och beroende leda till?

Fler har upprörts mycket starkt av att SD och regeringspartierna M, KD och L jämförs med 30-talets Tyskland. Det är egentligen inte så märkligt för det finns likheter och analogier i en sådan jämförelse. Hade den högra sida naivt och aningslöst väntat sig något annat?

Under 1930-talet steg Adolf Hitler och hans nazistiska parti, det tyska arbetarpartiet (senare känt som Nationalsocialistiska tyska arbetarpartiet eller NSDAP), till makten i Tyskland. Detta skedde genom en kombination av politiska manövrar. Tyskland hade ekonomisk oro. Så här kan dessa skeenden sammanfattas.

Den ekonomiska krisen: Tyskland drabbades hårt av den globala ekonomiska depressionen som började 1929. Arbetslöshet och ekonomisk instabilitet ökade, vilket skapade missnöje bland befolkningen.

Sverige är relativt hårt drabbat av den nationella ekonomiska nedgången och även den internationella nedgången med kriget i Ukraina och kronans försvagning.

Politisk instabilitet: Weimarrepubliken, Tysklands demokratiska regeringssystem som etablerades efter första världskriget, var svag och präglades av politisk instabilitet. Det var svårt att bilda stabila regeringar och hantera ekonomiska utmaningar.

Sverige har möjligen inte så kallad politisk instabilitet men det råder en viss bräcklighet där regeringen M, KD och L inte skulle kommit till regeringsmakt om inte SD fått sina viljor igenom. M, KD och L regerar på nåder och enbart tack vare SD har SD särskilt påtalat.

Hitlers politiska framgångar: Hitler blev ledare för NSDAP 1920 och använde retorik och propaganda för att vinna stöd. Partiet vann mark i de tyska parlamentsvalen under 1930-talet.

SD har vunnit makt tack vare nöden att inte behöva alliera sig med något parti vare sig till vänster eller mitten varvid SD blev räddningsplankan för M, KD och L. partiledaren för SD ser naturligtvis sig som en kommande stadsminister.

Utseendet till makten: I januari 1933 utnämnde den tyska presidenten Paul von Hindenburg Hitler till Tysklands rikskansler, i ett försök att stabilisera regeringen. Hitler och NSDAP använde snabbt sin politiska makt för att stärka sin kontroll över regeringen och eliminera politiska motståndare.

Åtgärder för att stärka nazistkontrollen: Under de kommande åren avskaffade Hitler gradvis de demokratiska institutionerna och införde en diktatur. Han utfärdade lagen om fullmakter, som gav honom nästan obegränsad makt, och började förfölja och eliminera politiska motståndare och minoriteter.

SD har talat om undantagstillstånd med motivationen grundad på eskalerande gängkriminalitet, det så kallade ”skuggsamhället”. Rättsosäkerheten i flera stycken av Tidöavtalet har påtalats.

Andra förhållanden för att komma till makten

I följande avseende ser jag inte analogier. Förberedelse för krig: Under Hitlers ledning utvidgade Tyskland kraftigt sin militärmakt och bröt mot Versaillesfredens bestämmelser. Detta ledde till andra världskriget, som började 1939 när Tyskland invaderade Polen.

Hitler och nazistpartiet styrde Tyskland fram till andra världskrigets slut 1945, då de besegrades av de allierade. Under denna period begicks omfattande krigsbrott och folkmord, inklusive Förintelsen, som resulterade i miljontals döda. Hitler begick självmord i sin bunker i Berlin i april 1945, och Tyskland ockuperades av de allierade styrkorna.

Det bör ses som följaktigt och näst intill självklart att den politiska retoriken tar till vara möjligheten att se vissa likheter och därför göra jämförelser mellan dagens politik i Sverige och 30-talets Tyskland. Annat vore naivt. Den politiska retoriken är grymt från hela fältet av politiska nyanser och partier.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.