Är det fascismens metoder?

Var finns de fula fiskarna?

Med tillåtelser från Olle Thorell citerar jag ordagrant hans inlägg från Facebook. Min kommentar är att jag känner igen detta från fascismens verktygslåda. Dessutom återfinns detta i boken Fascismens Metoder, Att skilja ”dom” från ”oss”, av Jason Stanley. Se https://en.wikipedia.org/wiki/Jason_Stanley

Vad är det för formel SD använder för att locka folk?

Den är lätt att känna igen. Populister, fascister, demagoger och antidemokrater har använt samma formel i alla tider.

Det är tre givna steg:

Utse dig själv till den enda sanna talespersonen för ”folket”
Gör samtidigt ”folket” till en enhetlig grupp, med samma identitet, intressen, egenskaper och behov. Det gemensamma ”folket” har är deras nationalitet och kultur. Kön, klass, ideologi, region, inkomst, utbildning, individualitet- inget sånt spelar roll. Folket talar med en röst, och den är min.

Utse en ”elit” som har lurat folket
Eliten står inte alls på folkets sida. De har tappat kontakten med folket och vill bara sko sig själva på folkets bekostnad. Eliten kan ha olika namn: politikerna, pamparna, sossarna, 7-klövern, globalisterna, PK-maffian, fackpamparna, stockholmarna, regeringen, överheten. Eliten måste bort om folket ska få det de förtjänar.

Peka ut en grupp som syndabock.
Syndabocken är inte en del av folket och har inga gemensamma intressen med folket. Syndabocken är i maskopi med eliten om att lura folket. Alla resurser som folket skulle behöva går istället till syndabocken. Skulle folket bara bli av med syndabocken och eliten så kommer allt bli bra.

Som det var förr. När allt var bra. Innan eliten och syndabocken förstörde allt. Syndabocken kan ha olika namn genom historien. I Tyskland på 30-talet var det judarna, hos högerextrema idag är det muslimerna, men det finns fler beteckningar. Invandrarna, utlänningarna, asylanterna, skäggbarnen, de bidragsberoende, somalierna, tiggarna, araberna, invällarna, pensionsräddarna och så vidare. Avhumanisering och ihopklumpande av individer till grupper som vill ”folket” illa.

Den här formeln använde Hitler för att komma till makten. Det började inte med att han berättade om gaskamrar och förintelseläger. Det började med att ifrågasätta eliten och de däruppe, det röriga parlamentet och demokratin som inte kunde få nåt gjort för folket. Det började inte med en kupp som avskaffade demokratin. Det började med högerpartier som trodde att de kunde tämja populisterna om de samarbetade med dem.

De hade fel då. De har fel idag.

Formeln har använts i land efter land. Duterte på Filippinerna, Trump i USA, Brexitkampanjen, Le Pen i Frankrike, Franco i Spanien och så vidare.

Listan är lång.Låt oss inte luras igen.

 

Gå inte på Sverigedemokraternas lögner.

Det finns inte bara en talesperson för folket. Folket är alla vi som bor här oavsett bakgrund. Eliter finns, men de är av olika slag och är inte i maskopi med varandra eller någon syndabock. De orättvisor som finns kan vi rätta till om vi tror på demokratin, likabehandling och de mänskliga rättigheterna.

Om vi arbetar tillsammans utan att klumpa ihop folk i grupper och pekar finger mot syndabockar så kan vi bygga det vi vill ha.

Ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige.

 

Etiketter: , ,

4 kommentarer

 1. Christer

  Mycket intressanta och sanningsenliga observationer och kommentarer.
  Kan dock inte annat än att koppla alla påståenden till ett stort antal kommunistiska och socialistiska regimer genom historien.
  sanningen är väl den att det som tas upp i blogginlägget hänvisar till ALLA totalitära ledare/länder. Kommunistiska, socialistiska, fascistiska osv.
  Demokratin måste få segra. Högaktuella exempel på detta ser vi ju Ukraina, Nordkorea och Taiwan, där kommunistiska länder hotar demokratin.

  • Villy Hansen (inläggsförfattare)

   Tack för ditt initierade och värdefulla inlägg som jag naturligtvis håller med dig om. Långt till vare sig höger eller vänster är inte ett bra samhälle.

 2. Christer

  Så en enkel följdfråga blir då följande.
  Skulle du våga/kunna tänka dig att ändra inläggets rubrik till: ”Är det kommunismens och socialismens metoder?”
  Bara ett tankeexperiment.

  • Villy Hansen (inläggsförfattare)

   Inte direkt av skälet att just dessa metoder har tillskrivits fascismen emedan mina kunskaper om ”kommunismens och socialismens metoder” är relativt tillkortakommande. Därvid lag brister jag i kunskap. kanske jag kunde ha använt rubriken ”Vilka metoder använder SD och andra högernationalistiska politiska partier”? så får läsaren helt själv dra sina slutsatser även om jag insinuerar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.