Lämna inte högerföreträde

Mycket osmart med högersväng

I Tyskland rese sig folk mot högernationalismen och i Sverige umgås riksdagspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna med Sverige Demokraterna. Detta till trots att de lovade och svor att inte göra det.

Jag citerar Ola Nordebo, Politisk chefredaktör VK från sin ledarartikel 2024-01-30 där han återger följande:

”Den som inte står upp nu har inte förstått någonting. Det är fem i tolv. Den som förblir passiv nu har inte förstått någonting i skolan och i historieundervisningen. (…) Varenda en i det här landet är manad att resa sig och ta tydlig ställning. Ingen kan förbli sittande längre. Alla har ett personligt ansvar. Jag lever sedan 58 år som fri människa i en demokrati. Det är jag oändligt tacksam för.”

”Det var på en presskonferens häromveckan, inför hemmamatchen mot Hoffenheim, som Christian Streich, framgångsrik tränare för SC Freiburg och en av Tysklands populäraste personligheter, kom med en flammande appell mot högerextremism och auktoritär nationalism.”, Ola Nordebo i sin ledarartikel, VK 2024-01-30.

Det högerextrema partiet AFD sägs ha haft kontakter med nynazister för att planera maktövertagande och kunna tvångsdeportera miljoner migranter, inklusive dem med medborgarskap, ut ur landet. ”Dem med medborgarskap”, känns det igen från något annat land?

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har tagit Sverige Demokraterna i sina famnar. Varför? De tycker naturligtvis ohyggligt illa om dem till vänster och kanske mest Socialdemokraterna trots att S numera står något till mitten. Socialdemokrater har till och med fått epitetet ”sossesvin” av några från höger. En annan orsak till SD-hänförelsen är naturligtvis möjligheterna till ministerposterna. Det stora frågan blir dock om det krävs högernationalism för att få ordning på de stora samhällsproblemen?

Etiketter:

2 kommentarer

 1. Christer

  Polariseringen i bloggförfattarens åsikter blir bara värre och värre. Frågan är om det inte är dags att lämna över tyckandet till andra debattörer som fortfarande har förmågan att faktiskt se saker i sin helhet och använda det berömda helikopterperspektivet.
  Inläggen från Vindeln börjar helt enkelt bli lika enkelspåriga som SD:s partiprogram, om än i rakt motsatt politisk inriktning. Inläggen blir helt enkelt, som man brukar säga, engängt.
  Den som tar socialism och kommunism i försvar gör självklart lika stort moraliskt fel som den som stöttar fascismens irrläror. Vilket dock inget svenskt riksdagsparti gör idag.

  • Villy Hansen (inläggsförfattare)

   Så kallad ”polarisering” är ett mycket användbart verktyg i debatt och åsiktsframställning vilket innebär att inte hålla sig till nyansering, inte vara objektivitet och inte heller vara neutral. Oavsett om en debattör nyttjar polariseraring eller inte kommer läsare eller lyssnare att enligt sitt tycke beteckna det som polarisering.
   Om nu du bloggkommentator skulle anse att jag möjligen är; ”Den som tar socialism och kommunism i försvar…” bara för att jag kritiserar höger nationalism innebär definitivt inte att jag ”stöttar fascismens irrläror”. Men det var sannolikt inte så att du menade det. Jag tar avstånd från höger nationalism, kommunism och socialism. Men om socialism skulle innebära att den offentliga sektorn äger sjukhus, skolor och energiproduktion är jag ändå inte att definiera som vare sig kommunist eller socialist.
   Jag behöver inte heller ”lämna över tyckandet till andra debattörer”. De finns redan där i mängder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.