Kronisk misstänksam

Jag blev kronisk misstänksam redan för mycket länge sedan. Det sägs ibland inte vara en trevlig egenskap men passar sannolikt bra i digitala internettider.

Jag svarar aldrig på mejl som inte kommer från någon jag har kontinuerlig kontakt med eller om något känt inte är på gång just för tillfället. Okända telefonnummer kollar jag automatiskt innan det blir kontakt från min sida. Jag klickar aldrig på en spontan länk som jag inte begärt att få. Skulle jag av någon anledning tala med en okänd person varar samtalet högst omkring fem till tio sekunder sedan är detta telefonnummer blockerat om inte…?

Jag använder korttids skärmsläckare med komplicerade password eller kompletterande BIOS-inloggning på datorer hemma. Ogästvänligt får ingen gäst får någonsin låna datorns tangentbord. Vid gästers besök och lån av WiFi gäller särskilt separat kyddad gästinloggning.

Det var sannolikt under 80-talet jag blev kronisk misstänksam. Jag arbetade då i ett Holländsk företag inom försvarsindustrin. Anställningen i Holland Signal är väl preskriberad nu? Därefter några år senare som IT-konsult i ett uppdrag för informationssäkerhetskommittén för banker och betalningsinstitut med uppdraget, kravspecifikation för att förhindra oönskade intrång i betalningssystem.

Det förvånar mig att banker inte har lyckats skapa algoritmer som detekterar sannolika icke önskade överföringar av pengar. Stackars den gamla damen som blev av med pengar. Tyvärr upptäckte banken det först på tredje försöket till illegal överföring. Sorgligt att det mest är äldre människor som råkar illa ut i internetbedrägerier. Men ingen annan heller borde råka illa ut.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.