Skrämma upp folket

Rädslan är härskarens verktyg

Vissa delar från detta inlägga kan tros vara citerade ur handboken om ”Hur man håller ett folk på mattan” eller hur Putin ser på saker och ting.

”Skrämma folk” förekommer i en lång rad mediakanaler, sätt och språk. Det kan vara i traditionella media, sociala media, debatter och via botar (ett datorprogram som kan utföra automatiskt operationer).

Skrämma upp folk är ett sätt att hålla dem på mattan så att de inte ställer till med oreda genom att protestera mot den rådande makten. Skrämsel är även ett verktyg i den fascistiska verktygslådan. Dock är alla som ”skräms” naturligtvis inte fascister.

När det är kriser i samhället och stora samhällsproblem kommer i dagen och eskalerar såsom kriminalitet av olika slag blir det näst intill tillåtet med restriktioner och aktiviteter som inte annars skulle accepteras. Det är bland annat därför som det inte sällan som politiska krafter vill göra gällande att det finns särskilt skyldiga till eländet och gärna pekar ut dem. Då kommer insatser till pass som inte sällan är rättsosäkra och även blir diskriminerande av godtycklighet.

En trygghet i ett samhälle är det nationella medborgarskapet och för dem som invandrat eller för flyktingar är det uppehållstillstånd. När det permanenta uppehållstillståndet blir osäkert och ett nationellt medborgarskap skulle kunna tas ifrån människan är samhället i förfall. Då kommer människor att leva som undersåtar hos de härskande.

Skulle en politiker säga något i stil med ”Den som är medborgare borde förväntas främja vår politiska gemenskap på det sätt som är mest lämpligt för medborgaren i fråga.” är det mycket illa.

Hur medborgares skyldigheter skall uppfyllas och tolkas skall inte politiken göra utan tolkningen skall medborgaren stå för. Det skall även vara den befintliga rättstolkningen som skall styra samhället.

Vad var det en minister sade? ”…vissa yttranden som äventyrar våra grundläggande värden skall kunna utgöra grund för utvisning och då får det ju viss betydelse för hur man yttrar sig och hur man agerar”, Rapport 2023-11-21.

 

Etiketter:

3 kommentarer

 1. kenth

  Media är på god väg med att styra (skrämma)folket. Vinklade inslag med en viss inriktning med många repriser så folket får chansen lyssna ock se.
  Tv radio poddar m.m. som de styrande bestämmer innehållet i för att få folket med sig.

  • Villy Hansen (inläggsförfattare)

   Varje inslag i en kommunikation av vad det vara månde för slag har påverkanseffekter. Ingen sida eller politisk fraktion för undgår att använda möjligheten för sina syften oavsett om de gör anspråk på att vara neutrala. Den regeringe som regerar eller har inflytande får naturligtvis alltid skulden för viss partiskhet och att vara tendensiös. Följden av detta blir att mycket av den traditionella mediarapporteringen kallas för vänsterorienterad. Kritisk grnanskning av makten har blivit synonymt med att vara vänsterorienterad. Än sen då?

 2. Christer

  Ett av de vanligaste skrämselfunktionerna i världen är, och har genom historien, varit religion. Ett mycket effektivt sätt att kontrollera massor är att skapa en ”himmel” och ett ”helvete” och bestämma hur människor ska leva och agera under sin livstid för att ”hamna rätt”. På det viset kan man till och med styra och kontrollera massorna utan att använda allt för mycket våld.
  Våld används däremot i ett stort antal länder, framför allt socialistiska och kommunistiska sådana, för att kontrollera medborgarna. Ofta i kombination med ett underliggande angiverisystem (se ex. DDR).
  Att motarbeta all sådan kontroll av medborgarna är demokratins viktigaste uppgift.
  I allt för många regimer är det viktigt att politikerna är till för folket, inte tvärtom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.