Vindeln i konflikt

Om man inte utan ansträngningar kan vara överens råder konflikt. Intressekonflikter, värdekonflikter och tolkningskonflikter är naturliga inslag i det politiska arbetet. När det gäller konflikten mellan politiska läger i Vindeln ser jag osökt även en beteendekonflikt vilket innebär att parterna irriteras över hur de andra parterna beter sig. Antingen handlar det om hur politiska partier gör besök i kommunen eller andra sådana ting. Vad gäller den så populära sportgrenen att skapa konflikt som ett retoriskt verktyg fanns till och med en politiker som för några år sedan inte alls var rädd för att skapa konflikt. Det är sannolikt inte en alldeles för smart taktik att vinna gehör för sig och sitt parti i en kommun. Den fina formen av att vara ”konflikträdd” är alldeles för underskattad av många.

I Vindeln har de politiska konflikterna av detta slag varat i många år vilket innebär att tvisterna verkligen slagit rot. Inom konfliktforskningen finns även ett mindre sidospår som svepande brukar benämnas ”men som personen är problemet” som innebär att det i så fall är särskilt svårt att komma överens. Det gamla ordspråket ”den är inte ens fel att två träter” kan också revideras något till att det ”räcker med att en är besvärlig för att det skall uppstå en konflikt mellan två”.

Konflikter grundade på tydlig misstro, viss grad av aggression och uttalad aversion mot de andra parterna utgör ett destruktivt och förstörande samverkansklimat. De s konfliktägande parterna blir med andra ord inte särskilt effektiva.

I kommunal och lokal politik kan det praktiska arbetet ofta stå överst vilket betyder att enskilda ideologiska frågor och andra värde- och intressefrågor inte behöver sätta stopp för ett gemensam politiskt arbete. Vad kan det då vara som skapar konflikterna i Vindeln?

 

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.