Vem lita på?

Jag vill gärna inleda med att referera till några filosofer. Dels den brittiske moralfilosofen Jonathan Glover som menar att i det tidiga nittonhundratalets Europa godtog många människor moralens auktoritet att det fanns en moralisk lag man hade att lyda, dels Immanuel Kant grundare av den kritiska filosofin som menade att man skulle följa ”stjärnhimlarna och den inre moraliska lagen”. Detta är inte längre giltigt för många i samtiden.

Vem kan man lita på? Kan man lita på att livsmedelshandlarna inte höjer priserna mer än ”nödvändigt”? Några partiledare sade innan förra Riksdagsvalet att inte ha med 30-talspartiet som grundats ur nazismen att göra. En riksdagsledamot sade efter valet att man säger en sak innan valet och en annan sak efter valet. En annan av dem menade helt enkelt ”att vekligheten hunnit i kapp” varför det var godtagbart att svika löften. De flesta i vart fall riktigt många har fått det ekonomiskt sämre men bankerna har fått det ännu bättre. Vad skall man tro om detta? Det är svårt för att inte tala om rent livsfarligt att utan undantag lita på ett SMS, ”klicka på en länk”, svara på ett okänt telefonnummer eller öppna ett mejl. Många så kallade källor kan man inte lita på. Inte heller lita på mycket som skrivs på internet som så kallade nyheter eller inlägg och kommentarer. Om någon okänd ringer på dörren där hemma är det inte alltid ärligt uppsåt. Blir man kontaktad på telefon gäller det att vara på sin vakt eller inte alls svara. Blockera.

Är det ändå inte sorgligt och tragiskt att man till och med kan behöva vara på sin vakt om man blir tilltalad av någon okänd på gatan?

Jag nynnar i stället vidare på Vem kan man lita på av Hoola Bandoola Band.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.