Rätta till orättvisorna!

Kostnadsutjämningen ger idag storstadskommunerna ekonomiska fördelar trots att kostnadsutjämningen mellan kommunerna är en skatteväxling som ska garantera att finansiering av offentlig verksamhet har samma förutsättningar i hela landet.

En 20-årig gammal uppfattning om att antalet barn på landets förskolor styr idag ersättningen till landets kommuner. Systemfelet består i att ersättningen bygger på att en bedömning från mitten av 1990-talet att storstadskommunerna har en mycket högre andel barn på förskolan än landet i övrigt. Så är det inte idag. På grund av maxtaxans införande och beslutet om en allmän förskola är antalet barn i förskolan lika stor i glesbygden som i storstädernas förorter. Det innebär att länets kommuner skickar 100 miljoner kronor till rika Stockholmskommuner.
 
Regeringen tillsatte 2008 en kommitté som skulle se över de kommunala utjämningstransaktionerna. Inte minst för att rika moderatstyrda Stockholmskommuner hävdade att nuvarande system är tillväxthämmande. Resultatet av kommitténs utredning redovisades 2011 och den visade bl.a. att nuvarande system inte är tillväxthämmande och att utjämningen av kostnader för förskolan måste förändras. Kommittén var enig i sin uppfattning oavsett partitillhörighet.
 
Systemfelet innebär att bl.a. Vännäs kommun tappar 7,9 miljoner kronor i minskat statsbidrag. Med detta systemfel måste en del av kommunens skattepengar omfördelas från andra verksamheter till förskolan. Pengar som vi så väl behöver för att klara behoven inom kommunens övriga verksamheter. Felet blir extra påtagligt då vi har förmånen att vara i en kommun med ett födelseöverskott 2011 på 18 barn och 360 platser i förskolan.
 
 
Jag tycker att orättvisan är oacceptabel och att systemet ska anpassas till dagens verklighet. Eventuella åtgärder för att rätta till orättvisan har nu regeringen skjutit på framtiden. Vågar inte regeringen eller oppositionen ta striden med de rika Stockholmskommunerna? Kostnadsutjämningen bygger ju på en skatteväxling mellan kommunerna där någon kommun avstår pengar till förmån för någon annan kommun. En princip som alla politiska partier är och har varit överens om.
 
Nu är det upp till regeringen att se till att rättvisa skipas på detta område.
Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Senaste kommentarerna
Arkiv
Kategorier