Infrastruktursatsningarna, en stor framgång för miljöarbetet och Centerpartiet

Förhandlingarna inom Alliansregeringen om infrastruktursatsningar är nu avslutade. 55 nya miljarder till järnvägen. Resultatet av dessas förhandlingar är en stor framgång för Centerpartiet. Bl.a. finns Ostlänken mellan Järna och Linköping med. Den satsningen har Centerpartiet drivit länge. En ny, ca 15 mil lång, dubbelspårig järnväg.

Underhållet av det befintliga järnvägsnätet är eftersatt och åtgärder behövs. Med 20 miljarder för underhållsinsatser ges förutsättningar att bygga bort flaskhalsar vilket höjer kapaciteten och ger en högre kvalitet på järnvägsnätet.

Centeterpartiet har länge och envetet jobbat för bättre infrastruktur och mer järnväg. Vi behöver bryta sambandet mellan transporter och negativ miljöpåverkan. Centerpartiet prioriterar resurser för drift och underhåll för transporter av hög kvalitet.

 

Vad som saknas i denna infrastruktursatsning är pengar till Norrbotniabanan. I den nationella planen för perioden 2010-2021 finns Norrbotniabanan inte med. Det är en oerhörd brist med tanke på det stora behovet av miljövänliga transporter som efterfrågas från bl.a. skogs- och gruvnäringen. Norrbotniabanan är en viktig förutsättning för fortsatt tillväxt och miljövänliga transporer från norra Sverige och Finland. EU-kommissionen har också uttalat att Norrbotniabanan är ett prioriterat infrastrukturstråk i Europa.

 

Inom Alliansregeringen pågår förhandlingar om vad som ska ingå i höstens infrastrukturproposition. Där måste ett positivt ställningstagande komma gällande Norrbotniabanan. Centerpartiet driver den frågan hårt i dessa förhandlingar. Med tanke på det inflytande vårt parti har haft i nu beslutade satsningar så hoppas jag att vi når samma framgång i frågan om Norrbotniabanan.

 

Centerpartiet är ett hållbart alternativ. Även för järnvägen.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Senaste kommentarerna
Arkiv
Kategorier