Anmäl problem med mobiltäckningen

Kommunen ska inom kort rapportera till länsstyrelsen ev. problem med mobiltäckningen i Vännäs kommun. Landsbygdsrådet har under första halvåret fått i uppdrag att samla in uppgifter om störningområdena i vår kommun. Få synpunkter har kommit in till kommunen och det speglar nog inte täckningsproblematiken. Detta tyder på att landsbygdsrådet nog inte har lyckats att få ut informationen.

Störningsrapporten ska vara länsstyrelsen tillhanda senast 31 aug. Det är därför viktigt att alla byar som har problem med den mobila täckningen ( telefoni och/eller bredband) anmäler detta till kommunen.

Vid problem med mobiltäckningen, kontakta kommunens kontaktperson Erika Wiklund. Erika nås på e-post [email protected] eller telefon 0935-141 13.

Ska vi ha en chans att få någon form av lösning på problemet är det viktigt att det också rapporteras in. En fungerande mobiltäckning är avgörande för att nå en landsbygdsutveckling i kommunen både vad det gäller inflyttning eller företagande. 

 

Etiketter: , , , ,

6 kommentarer

 1. Göran Granström

  Hej Ulf. Jag är rädd för att du har rätt, någon undersökning om mobiltelefontäckning har jag inte hört talas om. Vi som bor i Hjoggsjö-bygden har relativt stora problem med dålig täckning. Och trådlöst bredband kan vi glömma! Så visst vill vi lyfta den frågan. Men på Landsbygdsrådets hemsida hittar jag information om detta. Loppis verkar viktigare. Det går inte heller göra någon kommentar på deras hemsida.

  Även den fasta telefonin och bredband via adsl fungerar extremt dåligt, ligger nere helt under långa perioder. Särskilt när det är blött ute. Kopparledningarna är ej underhållna sedan privatiseringen och det är nästan 30 provisoriska, oxiderade lagningar mellan telestationen i Hjoggsjö ut till Mosjö. Den bredbandsenkät som skickades ut av IT-kontoret förrförra hösten var en fars, den var utformad så att många trodde det var reklam och kastade den! När vi ringde IT-kontoret och frågade hur många som krävdes för att få till stånd en bredbandssatsning fick vi ett löjligt svar.

  Så jag tycker helt enkelt att det är dåligt ställt med telefoni, mobiltäckning och bredband i södra delen av Vännäs kommun. Vi är inte fullvärdiga kommunmedborgare.

  Kanske ett nytt parti skulle kunna blåsa liv i frågan till nästa val?

  Med vänlig hälsning/ Göran Granström.

  • Ulf Eriksson (inläggsförfattare)

   Om det är dåligt ställt med telefoni, mobiltäckning och bredband i södra delen av kommunen så kan jag meddela att det fungerar dåligt på många andra ställen i kommunen. Det kom fram i en tydlighet då länsbygderådet kallade till möte i Högås förra året. Telias kommunikationsdirektör var plats men hans insats sträckte sig bara till att försvara Telias agerande både vad gäller att stänga ner fungerande fast telefoni som uteblivna investeringar i fler master för det mobila nätet.

   Avregleringen, som förra regeringen drog igång i början av 2000-talet, har lett till billigare samtalskostnader men negativt påverkat investeringstakten. Aktieägarnas avkastningskrav styr idag utbyggnaden vilket har skapat orättvisa förutsättningar beroende på vart man bor i landet och länet.

   Jag tycker att avregleringen från staten har i vissa fall varit bra och nödvändig men inom detta område (finns fler) har det för många människor inneburit negativa konsekvenser.

   Näringsdepartementet genom IT-minister Anna-Karin Hatt har i regeringsförhandlingarna lyckats få igenom att det satsas statliga pengar till IT-infrastruktursatsniningar. Tyvärr har det visat sig att Västerbottens län och kommuner har varit dåliga på att ta till vara möjligheten att söka pengar till just IT-infrastruktursatsningar.

   Länsstyrelsen har, vad jag förstått, tagit allvarligt på kritiken och därför bett kommunerna att inventera och redovisa problematiken inom detta område.

   Att ett nytt parti skulle kunna blåsa liv i frågan tror jag inte på då politiken, efter avregleringen, inte äger hela frågan.

 2. Katarina Hampusson

  Hej Ulf,
  jättebra att det på allvar blir en inventering av hur mobiltäckningen fungerar. Vad som däremot gör mig frågande är om politiken gett uppdrag att undersöka detta till en ideell förening som Vännäs landsbygdsråd? Det här är en viktig infrastrukturfråga för kommunen och politiken har väl en strategi för de insatser som måste till för att inventeringen ska bli komplett?

  • Ulf Eriksson (inläggsförfattare)

   Inventeringen som sådan har inte varit någon politisk fråga varför det heller inte finns någon särskild strategi för just själva inventeringen utan här har tjänstemännen valt en samarbetspartner (landsbygdsrådet) som man har bedömt har den bredaste och största kunskapen om hur mobiltäckningen fungerar.

   Jag tycker att det upplägget var rätt från kommunens sida. Det är i bl.a. sådana frågor som det är bra att det finns ett landsbygdsråd med sina nära kontakter med byarna. Att sedan landsbygdsrådet inte har fått ut frågan får dem svara för.

   Från kommunens sida tycker jag att man har kunnat göra mer för att påtala och trycka på om problematiken med mobiltäckningen i våra byar.

   Vad man ändå har gjort är att inom Umeåregionen lyfta frågan om problemet med att Telia, i vissa kommuner och byar, har påbörjat och genomfört en nedmontering av det fasta ledningsnätet vilket har skapat oro och irritation då de alternativa lösningarna inte har fungerat tillfredsställande. Detta har nu enl. Telia åtgärdats.

   Umeåregionen har också initierat och påbörjat en inventering av mobiltäckningen i regionens kommuner. Inventeringen genomförs på så sätt att sopbilarna har utrustats men en mätutrustning som kontrollerar täckningsgraden för det mobila nätet. Den inventeringen har inte ännu redovisats.

   Sen delar jag din uppfattning om att detta är en viktig infrastrukturfråga vilket jag också har nämnt i min bloggtext.

 3. Göran Granström

  Hej Ulf. Tack för ditt svar. Jag ser att jag skrivit fel om Landsbygdsrådets hemsida. Det jag ville skriva var att jag hittar INGEN information om mobiltäckning, men just detta ord föll bort. Kanske för att jag var upprörd. Saken är nämligen den att infrastrukturen i form av telefoni, bredband, vägar med mera är något som verkligen har stor betydelse för landsbygden och engagerar mej stort. Men jag som röstat på Centern i många år känner mej faktiskt lite sviken i dessa frågor. Dessa frågor är viktiga för hela Sverige!

  Sen så kanske vi inte bara skall lita till Telia. Tele2 utmanar Telia stort och är steget före på flera platser. I Skivsjö kan man få 30 Mbit bandbredd från Tele2 samtidigt som Telia knappt fungerar!

  Fortsätt kämpa!

  • Ulf Eriksson (inläggsförfattare)

   Hej Göran,
   Som du säkert har förstått av bloggen och mina kommentarer så har vi samma uppfattning om att infrastrukturen i sin helhet är av stor betydelse för landsbygdsutvecklingen och tillväxten i hela kommunen. Det som är bra för landsbygden är också bra för tätorten och vice versa. Som mobiltäckningen fungerar förstår jag att du känner dig lite sviken men vem har kämpat i alliansregeringen för pengar till bredbandssatsningar och tryckt på operatörerna om behovet av en ytterligare utbyggnad av masterna om inte Centerpartiet. Vem ska i framtiden driva landsbygdsfrågorna som satsningar på vägar och bredband, service mm om inte Centerpartiet gör det? Jag ser inget alternativ.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Senaste kommentarerna
Arkiv
Kategorier