Hemtjänstens matleveranser

SVT uppmärksammar just nu kommunernas och landstingens dåliga kontroll av maten i hemtjänsten.  Granskningen pekar på att stora problem med undernäring och näringsbrist. Trots detta har över hundra kommuner inget system för att kontrollera om äldre äter upp den mat som levereras av hemtjänsten. Risken är uppenbar att många äldre blir undernärda och ingen märker det.
 
Detta konstaterande blir ännu allvarligare med tanke på att fler av våra äldre tvingas bo kvar i eget boende på grund av att kommunerna måste spara pengar och då dras platser in på äldreboenden. Fler beviljas därmed matleveranser via hemtjänsten. Till detta kommer också besparingar på dietister som är viktiga personer när det gäller att ha koll på näringsintag mm.
 
Mot bakgrund av vad SVT:s granskning kommit fram till anser jag att andra rutiner och lösningar måste till för att våra äldre ska få det näringsintag som krävs. Konsekvenserna blir eljest en större risk för fallolyckor, svårläkta sår, nedsatt immunförsvar, depressioner mm.
 
Jag kan bara konstatera att det man misstänkt har besannats. Detta bidrar givetvis till en försämrad livskvalité och är dessutom inte en värdig äldreomsorg.

 

 
Etiketter: , , , , , ,

3 kommentarer

  1. Ulf Eriksson (inläggsförfattare)

    Jag har idag kollat med Vård- och omsorgsnämndens ordförande och fått beskedet att Vännäs kommun inte har några systematiska rutiner för kontroll eller uppföljning av om man äter upp levererad mat. Tyvärr har också nämndens tidigare gjorda besparingar lett till att vi inte har någon dietist längre vilket heller inte är bra.

  2. Sonja Eriksson

    Att vi inte har systematiska kontroller betyder inte att vi inte via hemtjänstens personal har insyn om hur det är hemma hos pensionärerna. Det handlar om många saker förutom om man äter upp sin mat. Det är också en etisk fråga hur man ska agera i någons hem. Personal i hemtjänst eller hemsjukvård är skolade att hela tiden se till brukarens bästa och vara uppmärksam på om något inte är som det ska och agera därefter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Senaste kommentarerna
Arkiv
Kategorier