Svenska bönder går på knäna

Svenskt jordbruk dras med sjunkande lönsamhet (- 11 % mellan 2012 – 2013) vilket riskerar att leda till utslagning av stora antal svenska gårdar.  Lönsamheten inom svenskt jordbruk är därmed bland det lägsta i EU. Av 27 jämförda EU-länder har bara fem sämre lönsamheter i jordbruket än Sverige – Litauen, Danmark, Tjeckien, Lettland och Slovakien. Det visar statistik över företagsinkomst inom jordbruket 2012 från Economic Accounts for Agriculture (EAA).

Denna negativa utveckling har pågått under lång tid och har sin orsak i fluktuerande priser på världsmarknaden, framförallt för spannmål men beror också på de högre miljö- och djurskyddskraven som omger svenskt jordbruk.

Centerpartiets uppfattning är att denna utveckling är oacceptabel. Vår låga självförsörjningsgrad, mindre än 50 %, är inte långsiktigt hållbar ur ett miljöperspektiv. Risken finns att en bristsituation på mat uppstår om importen begränsas  på grund av händelser i vår omvärld. Dessutom hotas det öppna landskapet som alla förordar.  Nu är det viktigt att kommuner och landsting reviderar sina upphandlingsregler. Detta för att tydliggöra miljö- och kvalitetskraven vid all upphandling av råvaror för kosttillverkning och som också möjliggör en upphandling av lokalproducerade matvaror. Det handlar också om att vi konsumenter förstår allvaret i frågan och tänker på det när vi gör våra val i mjölk och charkdisken.

Nu gäller det att ställa krav på vår offentliga upphandling att välja svenska råvaror. Dagens regelverk gör det fullt möjligt att upphandla såväl närodlat som ekologiskt. Det är dags att kommuner och landsting går från ord till handling när det gäller kraven på leverantörerna. Om man säger att man vill värna om det svenska jordbruket så bör det också märkas vid upphandlingar. Svensk lagstiftning gällande miljö- och djurskydd ska därför vara ett oeftergivligt krav vid all upphandling.

Etiketter: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Senaste kommentarerna
Arkiv
Kategorier