S vilseleder om sänkt restaurangmoms

Centerpartiets och alliansregeringen tanke bakom sänkningen av restaurangmomsen var att ge företagen större marginaler för att kunna växa och anställa. Om Socialdemokraternas skuggbudget blir verklighet hotas en bransch som skapar jobben.

För restaurangföretagen skulle en fördubblad restaurangmoms innebära att tusentals småföretag, som precis fått näsan ovanför vattenytan återigen får börja trampa vatten. Ett genomsnittligt restaurangföretag får en höjd momskostnad motsvarande 250000 kr. Utöver detta får de höjda arbetsgivaravgifter för sina unga anställda med nästan 90 000 kronor.

Socialdemokraterna, men även de så kallade samarbetspartierna, tror sig vara fullständigt säkra på att momssänkningen för restaurangnäringen inte har gett det effekter som var tanken med reformen. Alliansregeringen och inte minst Centerpartiet, får återkommande kritik för denna reform och för uteblivna effekter av denna.

Jag ser det som en mycket vilseledande kritik när jag ser vad Karolinska institutet, Skatteverket och Tillväxtanalys har kommit fram till när de utvärderat reformen. En utvärdering som visar på positiva resultat.

Konjunkturinstitutet – visar att sänkningen har gett 4000 fler heltidsjobb. Nedsättningen öppnar upp fler dörrar in på arbetsmarknaden för unga, invandrare och lågutbildade. Grupper som är överrepresenterade bland de som fått jobb.

Priserna har sjunkit med cirka sju procent.

Skatteverket – visar att fusket har minskat motsvarande 700 miljoner kr. Ungefär sju procent av företagens omsättning har tidigare redovisats in med för låg moms.

Tillväxtanalys – visar att nyföretagandet har ökat och jobben blivit fler. Nystartade företag mellan 2011-2012 ökade med +16 % eller 2335 företag. Nedlagda företag minskade samtidigt. Antalet anställda har under samma period ökat med 6,9 % eller 9 200 personer inkluderande deltidsanställda.

Etiketter: , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Seth

  Restaurangerna anställer ungdomar, då främst studerande och som ett genomfartsjobb ! Att priserna sjunkit är en myt, gå ut och betala för en lunch, middag ett glas vin eller öl, då får du känna på verkligheten. Man kan inte räkna på att deras moms minskat, samtidigt ligger priserna stilla eller t om högre, då även restauranganställda omfattas av lönelyft !

 2. Ulf Eriksson (inläggsförfattare)

  Oavsett om det handlar om ett genomfartsjobb eller en tillsvidareanställning så generar momssänkningen jobb som genererar lön till ungdomarna och skatt till kommunerna.
  Utan momssänkning kan alternativet ha varit ett utanförskap från arbetsmarknaden med ekonomiskt bistånd från kommunens socialtjänst. För mig och för den som fått ett jobb är nog arbetslinjen viktigare än bidragslinjen.

 3. Marianne R Johansson

  Jag undrar vem som vilseleder?
  Om man läser KI:s rapport mer kritiskt, inte allians ögon alltså så ser man att KI egentligen inte kan säga att det blivit fler jobb, man ser att lönesumman har ökat inom restaurangbranschen. Om då det betyder fler jobb eller bara att folk jobbar mer kan man egentligen inte säga, så att momssänkningen gett 4000 nya jobb är egentligen bara en gissning! Däremot kan man säga att reformen kostat 5,4 miljoner i minskade skatteintäkter. Att priserna ska ha sjunkit i verkligheten är väl också tvivelaktigt?!
  Skatteverket visar i sin rapport att skattefusket i restaurangbranschen minskat med 700 miljoner, men beror det på den sänkta restaurangmomsen?? Tveksamt, företagarna själva tror att kraven på kassaregister och personalliggare har haft större betydelse för skattefusket, än momssänkningen!
  Tillväxtanalys kan se samma sak som KI, och man kan se att nedläggningen av företag inom restaurangbranschen minskat något och att det blivit fler företag istället, men man kan inte säkert säga att det beror på Regeringens reformer!
  Men som Alliansmedlem ser man bara det man vill se!

 4. JonasE

  Nu har det ju visat sig att dessa 4000 jobb, också motsvaras av ungefär lika många som slutat eller blivit uppsagda, så det är alltså inte 4000 NYA jobbtillfällen, utan mest en fråga om att ersätta arbetskraft !!.

  Det som däremot är väldigt tydligt är de ökande vinstuttagen i denna sektor – än en gång så sponsrar Alliansen privata vinster med skattemedel !!.

  Slutligen så får faktiskt dom som nyanställer mer pengar med en S-regering än med Alliansen, då S vill rikta pengarna istället för en allmän utdelning som Alliansen nu gör !!.
  Eller som Anders Borg beskrev det S vill ta 30 000, men bara ge tillbaks 10 000 -det borg inte sa var att de 30 000 var på årsbasis, men de 10 000 var på månadsbasis = x 12, så mer med s-politik om du faktiskt nyanställer blir slutsatsen även från Borgs siffor !!.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Senaste kommentarerna
Arkiv
Kategorier