Förskola i Vännäs med ”I Ur och Skur” pedagogik

Ett enigt kommunfullmäktige fattade i måndags beslut om att bygga en ny förskola intill fritidsområdet i Vännäs med åtta avdelningar. Förskolan byggs i två plan med ett eget tillagningskök.

Debatten uteblev när det gällde förslaget att bygga och storleken på förskolan. Desto livligare blev debatten när vi i Centerpartiet lyfte frågan om vilken pedagogisk inriktning förskolan ska ha.

Vi yrkade på att fullmäktige skulle ge Barn- och utbildningsnämnden i uppdrag att utreda förutsättningarna för att bedriva förskolan med den pedagogiska inriktningen ”I Ur och Skur”. Tyvärr ställde inget annat parti upp på detta.   

Centerpartiet reserverade mot detta men lovar återkomma med en motion i frågan till nästa fullmäktige. 

Pedagogiken ”I Ur och Skur ” handlar om barns behov av kunskap, rörelse och gemenskap och som då tillfredsställs genom att barnen får

– kunskap om naturen och förmedla naturkänsla

– en miljömedvetenhet

– kunskap om hur man uppträder i naturen och respekterar allemansrätten

– stimulans i hela sin utveckling genom att använda naturen

– grunden till ett livslångt intresse för friluftsliv.

Förskolans placering intill fritidsområdet och naturen ger utmärkta förutsättningar att bedriva den pedagogiken vilket vi i Centerpartiet vill förverkliga.

Etiketter: , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Hege

  Ett friskt företag är när chef och anställda har en gemensam syn på frihet under ansvar, där den anställda sköter sina åtaganden utan att chefen behöver lägga sig i så mkt, ofta har även den anställda bättre insyn i det arbete som skall utföras.
  Ett sjukt företag är när chefen misstror den anställda och skall styra i detalj.
  Vilket företag tror du har den största vinsten och där samtliga trivs bäst?
  Desamma som först nämnt borde politiker mer anamma! Nu vet jag inte hur det ser ut bland politiker i Vännäs, men med det du nämner torde det inte vara någon företagare där med ett antal anställda. Då torde den personen ha opponerat sig i det du beskriver!!
  Har ni i Vännäs inga tjänstemän som sköter om vilken pedagogik som skall tillämpas av personal på resp. förskola. Sköter man inte sånt i nämnder där kompetensen finns? Eller är jag helt ute och cyklar? Om inte! borde nog ni inom politiken sätta på stödhjulen.
  ”ur och skur” är om jag inte missminner mej en pedagogik som är framtagen av friluftsfrämjandet och tillämpas den pedagogiken så varför bygga en förskola?. Det räcker ju med vindskydd då barnen skall vistas ute i alla väder.

 2. Ulf Eriksson (inläggsförfattare)

  Du har rätt i att det nämnden och förvaltningen som ska sköta vilken pedagogik som ska gälla på respektive förskola. Vårt förslag var just att låta nämnden och deras tjänstemän undersöka förutsättningarna för pedagogiken ”i ur och skur”. Att sedan fullmäktige kan uttrycka en politisk viljeyttring ingår väl i deras uppdrag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Senaste kommentarerna
Arkiv
Kategorier